Za úspěchy Djokoviće prý stojí i rostlinná strava. Byznysově to ale elitnímu tenistovi moc nevyšlo
Vítěz letošního Wimbledonu už roky jí primárně rostlinnou stravu – zlepšil díky tomu kondici i mozek. Veganská restaurace a značka jídel mu ale ztroskotaly.
Jestli spolu skutečně povečeřeli, jak se domlouvali na Instagramu, se neví. Pokud by ale na jídlo hvězdní tenisté Novak Djoković a Nick Kyrgios po svém finále na Wimbledonu přece jen šli, zcela určitě by si nedali oslavný steak. Oba dva totiž konzumují primárně rostlinnou stravu, která minimálně u Djokoviće – jak sám tvrdí – přispěla k tomu, že je jedním z nejlepších tenistů planety. Byznysově se mu ale poselství o udržitelnější stravě předávat moc nepodařilo.
Strava je v životě vrcholového sportovce vedle poctivého tréninku alfou a omegou. Věděl to i Novak Djoković, jeden z nejúspěšnějších tenisových hráčů na světě a držitel jednadvaceti grandslamových titulů (ten poslední přidal v neděli na Wimbledonu). Po několika letech od zahájení profesionální kariéry v roce 2003 ale zjistil, že mu tehdejší dieta příliš neseděla. Jak popisuje ve své knize Serve To Win, ačkoliv se cítil v dobré kondici, nemohl se porovnávat s těmi nejlepšími.
Aby byl na kurtech rovnocenným soupeřem především švýcarského mistra Rogera Federera a španělského ďábla Rafaela Nadala, potřeboval něco změnit. Spolu se svým nutričním poradcem, doktorem Igorem Cetojevićem, proto zkoumali, co je třeba do jídelníčku přidat, respektive co z něj vysadit. Přišli na to, že pro jeho tělo nejsou ideální mléčné produkty, pečivo (lepek) a umělé cukry. Tak je dali pryč.
Eliminací těchto položek ve stravě přišlo rázné zlepšení. Jednak se mu zlepšilo dýchání, což ho v maximálních výkonech silně ovlivňovalo, jednak se dokázal rychleji dostat zpět do hry po menších zraněních. Okolo roku 2007 tak jako zázrakem znatelně zlepšil svou výdrž a dokázal uběhat i ty nejtěžší zápasy. Taková transformace ale pro Djokoviće nebyla dostatečná – ještě chtěla malinko vyšperkovat.
Po několikaletém zkoušení různých diet se aktuální sedmička v tenisovém žebříčku ATP uchýlila primárně k rostlinné stravě. „Ne, nenazývám se veganem,“ reagoval Djoković na dotaz novinářky na tiskové konferenci po Wimbledonu v roce 2019. „Nemám rád nálepkování. Ale ano, jím rostlinnou stravu už několik let,“ pokračoval. Jak sám uvádí, prý mu změnila nejen profesní, ale i osobní život.
Jeho jídelníček se skládá z velkého množství ovoce a salátů, které jí během dne. Ráno pije vlažnou vodu s citrónem. Když se blíží oběd, většinou se na talíři objevuje listová zelenina. K plnohodnotným jídlům ale často přidává i vařené brambory, batáty, quinou nebo jáhly. „Nemám rád jídlo, po kterém mé tělo potřebuje hodně energie k jeho trávení. Především pak během běžných dní,“ zmiňuje Djoković ve své knize.