CDN77 Zdeňka Cendry jako první na světě spouští protokol, který několikanásobně zrychlí načítání obsahu webu

0Zobrazit komentáře

Český podnikatel a zakladatel SuperHosting.cz, Zdeněk Cendra, spustil jeden ze svých dalších projektů, CDN77, na poskytování sítí pro distribuci obsahu, v roce 2012 a tento rok plánuje přesáhnout obrat 100 milionů korun. Včera navíc CDN77 spustilo jako první na světě podporu HTTP/2 protokolu, který by měl nahrazovat původní HTTP 1.1 standard z roku 1997.

Načítání obsahu na webu je díky novému protokolu mnohonásobně rychlejší, a to především na pomalejších připojeních. U běžného mobilního internetu je to zhruba 6-8x menší časová náročnost. Ke správnému otestování byla navíc spuštěna jednoduchá landing page, která mezi oběma protokoly ukazuje propastný rozdíl.

cdn77-new-website

Přečtěte si takéČeské CDN77 v tržbách vyrostlo na 50 milionů KčČeské CDN77 v tržbách vyrostlo na 50 milionů Kč

Rozdíl v rychlosti zajišťuje především tzv. multiplexování, které umožní zpracovat více požadavků najednou, místo jednoho ve starší verzi. HTTP/2 dostal podporu v prohlížečích Internet Explorer 11, Chrome, Firefox, Opera 28+ nebo Safari 9+. Weby běžící na něm navíc musí zvládat zabezpečení HTTPS.

Zavedení nového protokolu má pro CDN77 speciální význam, protože kombinací HTTP/2 a standardního využití CDN, které doručuje obsah ze serveru v geograficky nejvýhodnější lokalitě vzhledem k poloze uživatele, zajistí mnohonásobně kratší dobu načítání obsahu. To má využití především pro zpravodajské servery, e-shopy nebo stránky pro dospělé.

Screen Shot 2015-08-21 at 11.37.26

Hlavní strana CDN77.com

Novinka se objevila včera na populárním serveru Hacker News, vlastněným Y Combinatorem, a za první 3 hodiny od publikace přinesla bezmála 15 tisíc unikátních návštěvníků, kteří si službu vyzkoušeli. Cendra má pocit, že do ruky dostal zbraň, která mu pomůže se přiblížit gigantům jako Amazon nebo Verizon, kteří zatím nový protokol nenabízejí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym