Apple se pochlubil rekordním čtvrtletím se ziskem přes 18 miliard dolarů

applecampus7
0Zobrazit komentáře

Očekávání investorů od momentálně nejhodnotnější společnosti na světě je velké a vzrůstá s každým čtvrtletím, ve kterém Apple publikuje své finanční výsledky, včetně podrobného počtu prodaných kusů jednotlivých zařízení. A že dokáže dychtivé sledovače překvapit, dokazuje fakt, že se mu opět v prvním kvartále fiskálního roku 2016 (uzavřeném 26.12.2015) podařilo překonat rekord.

V prvním čtvrtletí totiž Apple utržil přes 75,9 miliard dolarů s čistým příjmem 18 miliard dolarů, tedy více než 447,5 miliard korun. To mu pomohlo ještě více navýšit operativní hotovost, ve které drží neuvěřitelných 216 miliard dolarů k volnému využití. I tato čísla jsou ale mírně pod očekáváním analytiků, kteří si představovali příjmy o 700 milionů dolarů vyšší.

3_Canteen

Přečtěte si takéPodívejte se do nového sídla české antivirové společnosti Avast v PrazePodívejte se do nového sídla české antivirové společnosti Avast v Praze

Zároveň ukrývala jejich představa prodej minimálně 75 milionů kusů iPhonů, což se Applu taktéž nepovedlo splnit. V minulém čtvrtletí jich totiž prodal „pouze“ 74,8 milionů, což je o zhruba 300 tisíc kusů více, než v předcházejícím období, ale s pomalejším růstem. Podle serveru TechCrunch to znamená, že se možná Apple dostal do bodu, kde je jeho prodejní maximum nebo naopak slábne na klíčových trzích, jako je například Čína.

O to horší jsou pak vyhlídky na druhé čtvrtletí, které ukazují, že Apple počítá s příjmy mezi 50 až 53 miliardami dolarů, což je značný pokles od očekávaných 55,7 miliard mezi analytiky a je to dokonce úplně první zásadní pokles za poslední roky.

Foto: Apple

Diskuze (0)

Novinka

Anonym