Polsko otevře největší investiční fond ve východní Evropě. K dispozici bude mít 17 miliard korun

startupsana
0Zobrazit komentáře

Spojení státního aparátu a startupů mnohdy moc nejde dohromady – a to ani jedním směrem. Jak u startupů, které se snaží zefektivnit zastaralé procesy, tak u vlády jako takové, kde jsou v komisích pro výběr proinvestovaných projektů většinou nesprávní lidé a většina investic tak skončí fiaskem. Opačně to ale může být, pokud se do fondu pustí někdo, kdo tomu rozumí, a pouze získá finanční podporu od státu.

Další z řady potencionálních fondů tak vznikne v Polsku, s názvem Startup Poland, a k dispozici bude mít 2,8 miliard zlotých, tedy přibližně 17 miliard korun. Jak by se na první pohled mohlo zdát, fond nebude otevřen pouze polským projektům, ale i těm z okolních zemí, mezi kterými je v rámci spolupráce i Česko.

spotify

Přečtěte si takéSpotify odhaluje počet uživatelů a překračuje hranici 100 milionů, s třetinou platícíchSpotify odhaluje počet uživatelů a překračuje hranici 100 milionů, s třetinou platících

Eliza Kruczkowska, ředitelka Startup Poland, navíc v rozhovoru pro Ihned.cz uvedla, že by se v rámci projektu rádi zaměřili na zvýšení efektivity investic a na zjednodušení byrokracie v rámci státu – především pak daňové úlevy, které by zamezovaly dvojitému zdanění kapitálu.

startuppoland

Mezi nejznámějšími polskými startupy, které přesahují i do našich končin, patří pak bezpochyby Walutomat, jehož polská verze minulý týden oznámila ukončení provozu pod značkou Valuto, fungující i na českém trhu, nebo například databáze lékařů ZnamyLekar.cz, která zase patří pod skupinu DocPlanner, do které nedávno investoval český Enern 150 milionů korun.

Součástí Startup Poland je již 35 připojených investorů a fondů nejen z Polska a vypadá to, že se mezi ně zařadí v rámci určité spolupráce objeví i CzechInvest nebo Aspen Institute.

Foto: Jan Nechvíle

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym