Uber končí v Maďarsku

Jakub KotisJakub Kotis

23707913564_f9fd12cb18_k
0Zobrazit komentáře

Přepravní startup Uber, se rozhodl ke konci toho měsíce ukončit působení své služby Uber X v maďarské Budapešti poté, co tamní vláda schválila nový zákon premiéra Viktora Orbána. Ten umožňuje lokálním autoritám pokutování jejich řidičů (případně odebrání licence až na 3 roky), blokování webových stránek a přístupu k aplikacím přepravních služeb, které nevyužívají klasický dispečink.

Pro americkou společnost pracuje v hlavním městě Maďarska cca 1200 řidičů a lokálně ho použilo přes 160 000 zákazníků.

startupsana

Přečtěte si takéPolsko otevře největší investiční fond ve východní Evropě. K dispozici bude mít 17 miliard korunPolsko otevře největší investiční fond ve východní Evropě. K dispozici bude mít 17 miliard korun

„Nová legislativa umožňuje odebrání řidičského průkazu, zabavení osobního vozidla a spousty další kárných postihů, které brání našim partnerům řídit,“ říká Robbie Khazzam, regionální manažer pro střední a východní Evropu.

Maďarsko však není první zemí, kterou musela firma v EU opustit. Mezi prvními bylo Bulharsko a následovalo i Španělsko, ve kterém se však po roce podařilo obnovit veškeré služby. Uber také čelil regulacím ve Francii, Belgii, Německu a Itálii, v jejichž důsledku zrušil službu Uber Pop, která umožňovala jízdu nelicencovaným řidičům.

„Změny v Maďarsku jsou zcela v rozporu s nedávným vývojem v EU a sousedních zemích,“ uvedl Robbie Khazzam.

Společnost ale tvrdí, že v celkovém měřítku spory v takzvané sdílené ekonomice vyhrává a připomenula také zprávu Evropské komise z června, která důrazně doporučuje jednotlivým státům, aby aplikaci nezakazovaly. Uber do budoucna doufá, že v bude moci v Maďarsku své služby znovu nabízet tak, jako v dalších státech EU.

orban-m
Viktor Orbán

Diskuze (0)

Novinka

Anonym