Podívejte se, jak vypadají tři nové varianty MacBooku Pro, které Apple včera představil

Filip HouskaFilip Houska

new-macbook-pro-759
0Zobrazit komentáře

Včerejší tisková konference společnosti Apple se nesla v takovém duchu, jaký byl očekáván. Hlavní slovo dostaly nové počítače Mac, konkrétně pouze jedna řada. Všichni, kteří očekávali inovovaný MacBook Air, vylepšený iMac nebo renovovaný Mac mini, mohou být náležitě zklamáni. Apple dal totiž šanci pouze MacBooku Pro, nejvýkonnějšímu zařízení v portfoliu jablečných laptopů. Ten však přichází ve dvou (respektive třech) provedení.

Hlavní doménou nových MacBooků Pro je dotykový OLED panel nad manuální klávesnicí. O tom se ostatně vědělo již s předstihem při různých spekulacích. Touch Bar, jak jej Apple pojmenoval, je vyroben ze skla, podporuje dotykovou technologii Multi-Touch a má poměrně široké využití.

google

Přečtěte si takéJamboard: 4K whiteboard přímo od GoogluJamboard: 4K whiteboard přímo od Googlu

Nejen, že nahrazuje funkční klávesy (ano, tlačítko ESC již není fyzické), ale také dokáže spolupracovat jak se systémovými aplikacemi, tak i aplikacemi třetích stran. Z Touch Baru bude možné například editovat fotky či videa, využívat emoji pro psaní zpráv, volit příjemce e-mailové zprávy a mnoho dalšího. Vývojáři mají nyní před sebou novou výzvu.

apple-macbookpro-7

Do Touch Baru je zabudovaný také senzor Touch ID, který uživateli umožňuje odemknout zařízení otiskem prstu nebo třeba zaplatit online za nákup zboží. Senzor navíc dokáže rozeznat otisky různých uživatelů a zpřístupní jim jejich vlastní účet, což může být užitečné v případě, kdy je počítač využíván více lidmi.

Kompletní redesign

Nový MacBook Pro je již na pohled odlišný od svých předchůdců. Může za to především celokovové tělo a příchod vesmírně šedé barevné kombinace, ve které se bude po boku tradiční stříbrné také nabízet. Dále je také mnohem menší. Varianta s 13″ je oproti svému staršímu sourozenci o 13 % tenčí a objemově o 23 % nižší. 15″ model si v tenkosti polepšil o 14 % a objemem o 20 procent. Změna se dotkla i váhy, která u menší varianty na 1,37 a u větší verze na 1,83 kilogramech.

img_7291

Obměnou prošel i trackpad, který je nyní dvojnásobně větší a má v sobě zabudovanou technologii Force Touch (rozpozná sílu stisku). Nová je i klávesnice, jež je založena na odezvovém mechanismu (Butterfly) z dvanáctipalcového MacBooku.

Jasnější displej a vylepšené vnitřnosti

Inovace nemůže chybět ani na displeji, který byl  skvělý již v dřívějších MacBoocích. Pyšní se jasnějším LED podsvícením, vyšším kontrastním poměrem a širší barevným gamutem, který dokáže zobrazit fotky a videa v realističtější podobě. Procesorová, paměťová a grafická výbava se u nových MacBooků Pro liší v závislosti na variantě. 13″ model v sobě ukrývá dvoujádrový procesor Intel Core i5, který je nataktován na 2,9 GHz, 8GB paměť RAM a grafickou kartu Intel Iris Graphics 550. Větší varianta čtyřjádro i7 od stejného výrobce s taktem 2,6 GHz, 16GB pamět RAM a grafickou kartu Radeon Pro 450.

apple-macbookpro-8

MacBook Pro

Oba modely jsou v základní variantě nabízeny s 256GB SSD úložištěm, které se dá za příplatek zvětšit. Baterie by měla podle Applu vydržet okolo 10 hodin.

Rekviem za MagSafe

Mnoho změn se odehrálo i na bocích zařízení. Sice přibyly nové reproduktory s vyšším dynamickým rozsahem a hlasitostí, ale zmizely oblíbené porty, mezi které se nepochybně řadí i magnetický nabíjecí port MagSafe nebo tradiční USB. MacBooky Pro jsou nyní vybaveny čtveřicí výkonných Thunderbolt 3 portů, které jsou kompatibilní s USB-C a slouží i pro nabíjecí (uživatel může stroj nabíjet z jakéhokoliv z nich), a audio jackem.

Poměrně smutným faktem je, že bez redukce nebude možné skrze vestavěné porty nabíjet či připojit iPhone, který je do dnešního dne doručován s kabelem s USB koncovkou. Je tak nutná další redukce minimálně za 20 dolarů.

Přichází náhrada za oblíbený model Air

I když se na vylepšený MacBook Air (společně s dalšími počítači) nedostalo, tak Apple přeci jen podnikl krok, jenž považuje za náhradu. Představil totiž také MacBook Pro bez zmíněného Touch Baru, s horším procesorem a především s nižší cenovkou. Vypadá však zcela totožně ve srovnání s modely včetně tohoto dotykového panelu.

apple-macbookpro-6

Cupertinská společnost tak nepřímo naznačila zánik modelu Air, který se ve světě těšil velké oblibě. To dokazuje i fakt, že nabídka 11″ varianty byla již stažena z oficiální nabídky. 13palcový model však nadále zůstává, ovšem nepozměněn.

Pod 45 tisíc korun se zájemce nedostane

Neméně důležitým aspektem je pochopitelně cena. Objektivně lze říct, že nové MacBooky Pro nebudou pro každého. Cena za nejlevnější model bez Touch Baru nejde pod 45 tisíc korun.

  • 13palcový MacBook Pro bez Touch Baru (2,0GHz procesor, 8GB RAM, 256GB SSD) = 45 990 Kč
  • 13palcový MacBook Pro s Touch Barem (2,9GHz procesor, 8GB RAM, 256GB SSD) = 55 990 Kč
  • 13palcový MacBook Pro s Touch Barem (2,9GHz procesor, 8GB RAM, 512GB SSD) = 61 990 Kč
  • 15palcový MacBook Pro s Touch Barem (2,6GHz procesor, 16GB RAM, 256GB SSD) = 73 990 Kč
  • 15palcový MacBook Pro s Touch Barem (2,7GHz procesor, 16GB RAM, 512GB SSD) = 86 990 Kč

Uvedené modely se částečně liší i grafickou kartou, což ve výsledku nebude tak zásadní prvek. Nabízí se také možnost navýšení SSD úložiště. Za 1TB je příplatek 19 200 Kč, za 2TB 44 800 Kč.

https://www.youtube.com/watch?v=WVPRkcczXCY

Diskuze (0)

Novinka

Anonym