Neebo: Český startup vyrábějící náramky pro nemluvňata, které umí monitorovat životní funkce

Jiří SvobodaJiří Svoboda

neebotop
0Zobrazit komentáře

Chování nejnovějších přírůstků v rodině je mnohdy velmi nevyzpytatelné a tak rodiče často volí zbytečně cestu k lékaři, aniž by vlastně věděli, co je problémem. Díky náramku Neebo od původně české firmy Daatrics se toto ale může stát minulostí a rodiče si v mnohých případech budou schopni pomoct sami.

Ač se startup prezentuje jako český, firmu založil před dvěma roky původem Uzbek žijící v Praze a absolvent Karlovy univerzity, Andrey Khayrullaev. Dříve pracoval v marketingu a když se mu narodily děti, neustále se o ně bál natolik, že vymyslel Neebo. Nápad mu k reálnému produktu pomohli dotáhnout ruští inženýři z univerzity v Samaře, kteří pro něj v současné době pracují.

fundlift

Přečtěte si takéČeská firma zaměřující se na nanotechnologie ve zdravotnictví chce na Fundlift.cz vybrat 4 miliony KčČeská firma zaměřující se na nanotechnologie ve zdravotnictví chce na Fundlift.cz vybrat 4 miliony Kč

Výsledkem snažení je drobný přístroj, který za pomocí několika senzorů dokáže monitorovat tep, přívod kyslíku, teplotu a dokonce i zvuky v okolí dítěte. Výsledná data jsou pak posílána přes Bluetooth či Wi-Fi do aplikace v chytrém telefonu rodiče. Mimo to je Neebo vyrobeno z lékařského silikonu, neobsahuje umělá barviva a má úroveň voděodolnosti IP67. V praxi to tak znamená, že by měl vydržet až v metrové hloubce po dobu třiceti minut a také hravě zvládnout bublinkovou koupel.

neebo4

Jak informují Hospodářské noviny, financování projektu zajistil částkou 200 tisíc dolarů sám Khayrullaev, další finance v celkové výši 160 tisíc dolarů investovaly společnosti Enchant Ventures a Monstro Ventures. Na trhu však bude mít velkého konkurenta. Startup Sproutling, který vyrábí zařízení na podobném principu jako Daatrics, vybral od investorů více než 6,5 milionu dolarů a v lednu letošního roku ho odkoupil hračkářský gigant Mattel.

Produkt konkurence stále neznámý

Neebo bylo postupně zkoušeno na několika známých, v nejbližší době pak budou zkoušky pokračovat u 60 nemluvňat v Portugalsku. Khayrullaev doufá, že se mu podaří získat i potvrzení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, které by z vynálezu udělalo plnohodnotnou zdravotnickou pomůcku.

neebo

Ve čtyřech barevných variantách je už nyní Neebo dostupné k předobjednávce. Cena činí 199 dolarů, tedy asi 5149 korun, a prvních dva tisíce zákazníků by mohlo mít své zařízení doma začátkem příštího roku, zatímco výše zmíněný Sprouting svůj produkt doposud neodhalil.

Foto: Neebo

Diskuze (0)

Novinka

Anonym