Tesla mezi letadly má za sebou první úspěšný let (video)

Jiří SvobodaJiří Svoboda

lilium3
0Zobrazit komentáře

První pokusy o realizaci elektrického letadla sice probíhaly už od 50. let minulého století, z vytvořených prostředků se však doposud nikdy nestaly příliš rozšířené formy dopravy.  O co se ale pokouší už desítky let velcí vědátoři i NASA se nyní začíná dařit čtyřčlennému týmu z německého Mnichova. Ten totiž za čtyři roky práce vytvořil letadlo, které nejenom že je elektrické, ale vzlétá vertikálně a má ambice se stát prakticky vzdušným taxi.

Stroj zvaný Lilium včera kousek za Mnichovem absolvoval svůj první bezpilotní let, který ukázal, čeho všechno je tento stroj schopný. Tím že je plně elektrický, je tišší než běžná motorka a také eliminuje jakoukoliv zátěž na životní prostředí. Měl by být schopný uletět 300 km při maximální rychlosti 300 km/h, k čemuž dopomáhá 36 motorů, které jsou rozmístěny na dvanácti klapkách ve dvou řadách křídel. Jejich individuální pohyblivost z vertikální do horizontální polohy je prvkem, který dovoluje ovládání celého stroje.

VE_001

Přečtěte si takéČeská Škoda oficiálně představila svůj první elektromobil s názvem Vision EČeská Škoda oficiálně představila svůj první elektromobil s názvem Vision E

Vizí spoluzakladatelů a bývalých studentů Technické univerzity Mnichov, Daniela Wieganda, Sebastiana Borna, Patricka Nathena a Matthiase Meinera je, aby se každý mohl pomocí jejich stroje dostat kamkoliv a kdykoliv. Chtějí zároveň létání povýšit na úroveň dnes již běžných pozemních přepravních služeb. Časový harmonogram je přitom poměrně optimistický – už za dva roky chtějí uskutečnit první pilotovaný let a v roce 2025 už by měl být Lilium Jet veřejně dostupný.

https://www.youtube.com/watch?v=ohig71bwRUE

Vše kromě prototypu je samozřejmě v současné době jen na papíře, nicméně ilustrace ukazují přistávací doky uprostřed měst ale například i data, která by znameanala, že Lilium bude levnější než bežný taxík. Cesta z Manhanttanu na Letiště JFK v New Yorku by mohla vyjít na 36 dolarů, později při zlevnění i 13 dolarů. Tuto vzálenost, kterou taxík urazí za hodinu by přitom zvládl za pět minut.

lilium2 kopie

K realizaci projektu nemálo přispěla i investice ve výši deseti milionů dolarů, kterou Lilium obrželo v prosinci od Atomico, jednoho z největších evropských investičních celků. O dva měsíce později přišla do vývojářského kolektivu i Meggy Sailer, výrazná posila, která na pozici HR manažerky pět let pracovala v automobilce Tesla.  Ta se tak mimojiné musí aktuálně starat o 42 nově otevřených pracovních pozic ve společnosti.

lilium5

Spoluzakladatelé Lilium Daniel Wiegand, Sebastian Born, Patrick Nathen a Matthias Meiner

lilium4

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym