Takto vypadá nový Surface Laptop od Microsoftu, který má být lepší než MacBook

Filip HouskaFilip Houska

surfacelaptopmain
0Zobrazit komentáře

Americký technologický gigant Microsoft dnes v rámci své newyorkské konference představil dvě zásadní novinky. Vedle nové verze operačního systému Windows ukázal i zbrusu nový notebook, který v řadě specifikací bude schopně konkurovat aktuálně nastavenému trhu s přenosnými počítači.

Jmenuje se Surface Laptop a jak již název napovídá, bude doplňovat předchozí modely Surface Pro 4 (hybrid mezi tabletem a počítačem) a Surface Book.

tim_cook_billionth_iphone

Přečtěte si takéApple má k dispozici 250 miliard dolarů v hotovosti. Spekuluje se o nákupu Tesly či NetflixuApple má k dispozici 250 miliard dolarů v hotovosti. Spekuluje se o nákupu Tesly či Netflixu

Surface Laptop je vesměs tradičně sestavený ultrabook, což potvrzuje nejen 14,5 milimetrová tloušťka, ale také poměrně sympatická hmotnost 1,25 kg. Co se týče displeje, ten má úhlopříčku 13,5 palců s rozlišením Full HD a nabízí – podle tvrzení Microsoftu – nejtenčí LCD displej s dotykovou vrstvu, který byl kdy to notebooku implementován.

surfacelaptop4

Stejně jako u Surface Pro 4 je i tady použit displej s technologií PixelSense. Pod hliníkovým tělem tepe procesor Core i5 (popřípadě i7) od Intelu a sekundovat mu může až 16GB pamět RAM spolu s interním úložištěm SSD až do výše 512 GB.

Sázka na dlouhou výdrž

Velkým lákadlem nového počítače Surface Laptop je výdrž na baterce. Ta má podle výrobce dosahovat až úctyhodných 14,5 hodin na jedno nabití. Pro srovnání je to o 2,5 hodiny více, než slibuje MacBook Air od Applu.

surfacelaptop3

Microsoft se mimo jiné nebál na tiskové konferenci zmínit, že jeho novinka má ve výdrži předčit jakýkoliv doposud vydaný MacBook (i proto jej některé servery definují jako „MacBook killer“) a výkonnostně má porazit i zmíněný model Air.

Neustále omílané USB-C chybí

Co se týče portů, tak zde Microsoft své laptopy slušně ořezal. Pouze jedno klasické USB 3.0, jeden DisplayPort, 3,5mm jack a slot pro SD kartu. A ano, místa se nedostalo ani pro USB-C, které je podle mnohých portem budoucnosti.

MSSurface_MKT_04_Graph_V2_RGB

Pod tisíc dolarů to půjde jen stěží

Klíčovým aspektem je pochopitelně cena. Notebooky, které přicházejí rovnou ve čtyřech barevných kombinacích (Platinum, Burgundy, Cobalt Blue, Graphite Gold), bude možné pořídit i za tisíc dolarů (v přepočtu nějakých 30 tisíc korun včetně daně), nicméně pouze s poměrně slabou výbavou.

doplnění 22:10 – barevné varianty nakonec budou k dispozici pravděpodobně jen v případě 8GB ram varianty s i5 procesorem.

0502_1x

Intel Core i5, 4GB pamět RAM a 128GB SSD jsou na dnešní poměry vcelku tristní. Smysl tedy budou dávat modely s nadupanějšími vnitřnostmi s rostoucími cenovkami. Předobjednávat lze nyní, nicméně dostupné budou až 15. června.

Microsoft vyrukoval i s novým OS

V rámci své dnešní konference si Microsoft přichystal i novou, doplňkovou verzi operačního systému Windows 10 pod označením „S“. Ten má být určen především pro akademické prostředí, kde by měl být využíván jak pedagogy, tak i studenty, a to co nejefektivnější cestou. Notebooky s tímto OS jsou nastaveny tak, aby konkurovaly všemožným chromebookům, které jsou ve školství často využívány.

Foto: Microsoft Press Kit

Diskuze (0)

Novinka

Anonym