Originální robot R2-D2 ze Star Wars byl vydražen za 63 milionů korun

Filip HouskaFilip Houska

starwars1_flickr
0Zobrazit komentáře

Kultovní sága Star Wars, která je tady s námi už neuvěřitelných 40 let, si své jméno vydobyla nejen na jednotlivých filmových epizodách, ale také na merchandisingu. Tyto podpůrné reklamní produkty zahrnující širokou škálu sběratelských předmětů, hraček, oblečení a mnoho dalšího již společnosti Lucasfilm, respektive Disney, vygenerovaly přes 20 miliard dolarů. Fanoušci zkrátka Star Wars velice silně podporují.

bezos-final-0404

Přečtěte si takéAmazon začíná nasazovat roboty do řetězce Whole Foods Market, který koupil za 13,7 miliardAmazon začíná nasazovat roboty do řetězce Whole Foods Market, který koupil za 13,7 miliard

To dokazuje i situace, která se odehrála v kalifornské aukční síni Profiles in History. Neznámý dražitel vynaložil 2,75 milionů dolarů, tedy nějakých 63,3 milionů korun, aby si pořídil rekvizitu v podobě ikonického robota R2-D2. Nejedná se však o pouhou „hračku“.

starwars3_flickr

Tento legendární astrodroid, jenž se v průběhu celé ságy stal důležitým parťákem Luka Skywalkera, je složen ze součástek, které byly skutečně použity při natáčení epizod původní trilogie a dílů „Skrytá hrozba“ (1999) a „Klony útočí“ (2002).

starwars4_flickr

Robot, jehož metr vysoké tělo je vyrobeno z hliníku, oceli a skelné vaty, by však skalní fanoušky „zklamal“ – nelze s ním komunikovat. Jak dodává samotná aukční síň, nedisponuje žádnou technologií, která by interakci podporovala. I tak však předčil očekávání a prodal se za 800 tisíc dolarů více, než bylo předpokládáno, což z něj dělá nejdražší položku v celé aukci.

R2-D2 nestačí? K dispozici byl i další kult

Legendární popkulturní charakter nebyl jedinou rekvizitou, která se v rámci třídenní hollywoodské aukce dražila. Své zasloužené místo zde měl i světelný meč Luka Skywalkera z filmových dílů „Epizoda IV – Nová naděje“ a „Epizoda V – Impérium vrací úder“, jenž se vydražil za 325 tisíc dolarů (cca 7,5 milionů korun), nebo helma Darth Vadera. Za tu majitel zaplatil 96 tisíc dolarů (cca 2,2 milionů korun).

Podívejte se na jedny z nejoblíbenějších scén s R2-D2:

Foto: Flickr [Michael Fraley; Ricky Brigante, Gage Skidmore, Zoe]

Diskuze (0)

Novinka

Anonym