Uber se spojí v Rusku s gigantem Yandex do nové firmy s hodnotou 3,7 miliard dolarů

The Hamptons Lure Uber Top Drivers Amid NYC Slow Summer Weekends
0Zobrazit komentáře

Problémy, kterým momentálně čelí nejhodnotnější startup světa, Uber, pravděpodobně netřeba představovat. Mimo jiné navíc po odchodu původního zakladatele a CEO, Travise Kalanicka, stále nemá jasné vedení a veškeré možnosti pro náhradu, které se zdály jako nejzajímavější, postupně odpadají. I tak se ale Uber nevzdává a bojuje dál napříč problémům jiným.

Mezi těmi jsou především legislativní potíže a také boj s konkurencí na trzích mimo USA, kde se Uberu prozatím v rámci Evropy docela daří, vzhledem k tomu, kolik kapitálu může proinvestovat, ale naopak na východě, konkrétně v Číně nebo Rusku stále stojí daleko za konkurencí. Čínská divize Uberu se nedávno prodala výměnou za 17,5% podíl po dlouholetém a nákladném boji do rukou konkurence, Didi Chuxing (dříve Didi Kuadi) a v Rusku se dějí velmi podobné změny.

hoodmaps

Přečtěte si takéTento projekt vám pomůže vyhnout se turistickým oblastem při cestování ve městechTento projekt vám pomůže vyhnout se turistickým oblastem při cestování ve městech

Uber se konkrétně rozhodl pro spojení s nejvyužívanějším vyhledávačem a a jednou z nejvýraznějších technologických společností v Rusku, Yandex, která pod sebou mimo jiné drží přepravní divizi Yandex.Taxi. Obě společnosti se rozhodly ke spojení do jedné, dosud nepojmenované firmy, do které Uber vloží 225 milionů dolarů za 36,6% podíl a Yandex 100 milionů za 59,3 procent.

tigran

Tigran Khudaverdyan z vedení divize Yandex.Taxi

Novou společnost bude mít na starosti jako CEO Tigran Khudaverdyan, jenž doposud vedl právě divizi Yandex.Taxi, informuje server Bloomberg. Díky investicím do nové entity bude mít společná firma hodnotu kolem 3,73 miliard dolarů, měla by dosáhnout přibližně na 35 milionů jízd měsíčně a bude operovat také v Kazachstánu, Ázerbajdžánu, Arménii či Bělorusku.

Obě značky na trhu zůstanou prozatím v aktuální podobě, s tím, že řidiči budou spojeni do jedné společné aplikace a také se spustí Uber EATS pro rozvoz jídla. Yandex.Taxi bylo v Rusku v době dohody zhruba dvakrát větší, než Uber, alespoň, co se týče hrubé hodnoty objednávek a jeho valuace se odhaduje na 2 miliardy dolarů.

Foto: Yandex, Uber

Diskuze (0)

Novinka

Anonym