Japonský gigant SoftBank chce investovat do Uberu až 10 miliard dolarů za 22% podíl

The Hamptons Lure Uber Top Drivers Amid NYC Slow Summer Weekends
0Zobrazit komentáře

Zde se, že japonský SoftBank a jeho téměř 100 miliardový fond jde nezastavitelně kupředu. „Neomezené“ finance umožňují SoftBanku kupovat a investovat do víceméně libovolného byznysu, ve kterém může získat zásadní podíl. Jednou z nich by teď mohl být Uber, respektive jeho hlavní americká entita, ve které by mohl SoftBank získat 17 až 22 procent.

To vše výměnou za až 10 miliardovou investici v dolarech, která by mohla zachránit nejen reputaci Uberu, ale také celou dozorčí radu, která se po problémech se zakladatelem a bývalým CEO, Travisem Kalanickem, značně roztříštila. Nyní nejhodnotnější startup světa vede Dara Khosrowshahi, který byl do funkce CEO povolán ke konci minulého měsíce.

igluu-2

Přečtěte si takéČeský startup Igluu na hledání bydlení v New Yorku získal 250 tisíc dolarů při valuaci 2,5 milionuČeský startup Igluu na hledání bydlení v New Yorku získal 250 tisíc dolarů při valuaci 2,5 milionu

Potenciální transakce by neproběhla dle serveru WSJ jako klasická investice, ale spíše jako odkup akcií od stávajícího akcionářů a zaměstanců. Ani jedna z firem ovšem prozatím spekulace nepotvrdila, i přesto, že se podle zdroje WSJ má transakce uzavřít již během několika týdnů.

softbank-pepper-robot

Pro SoftBank je to samozřejmě jen další logický krok – v Asii totiž vlastní zásadní podíly v největších přepravních aplikacích, včetně Didi Chuxing, které pod svá křídla převzalo čínský byznys Uberu a od SoftBanku získalo 5 miliard dolarů, nebo startup Grab. Při takto velkém objemu nákupu akcií se dále spekuluje o tom, že by je SoftBank mohl získat s přibližně 30% slevou.

Tak trochu si přihřát polívčičku

Kromě odkupu akcií by pak japonská společnost zároveň chtěla investovat více než 1 miliardu dolarů do Uberu napřímo, a to při aktuální, téměř 70 miliardové valuaci.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym