Saudská Arábie udělila občanství robotovi Sophia

Jiří SvobodaJiří Svoboda

sophia3
0Zobrazit komentáře

Významný milník v oblasti robotických technologií si ve středu připsala Saudská Arábie. Stala se totiž první zemí světa, která udělila občanství robotovi. Vybraný, velice reálně vypadající humanoid se jmenuje Sophia a pochází z dílen hongkongských Hanson Robotics.

Sophia získala saudské občanství v rámci konference Future Investment Initiative, na které také promluvila k publiku. V několikaminutové konverzaci předvedla naplno své funkce „sociálního robota“ a vyvrátila moderátorovy obavy, že by byla  lidstvu nebezpečím. „Čtete moc věcí od Elona Muska. A koukáte na příliš hollywoodských filmů,“ řekla doslova. Elon Musk totiž již několikrát veřejně varoval před nebezpečím AI.

musk

Přečtěte si takéMuskova The Boring Company může stavět hyperloop na důležitém území pro budoucí spoj New York–Washington, D.C.Muskova The Boring Company může stavět hyperloop na důležitém území pro budoucí spoj New York–Washington, D.C.

Sophia proslula minulý rok výrokem „Ok. Zničím lidstvo“. I robot sám ho ale měl brát jako vtip. David Hanson z Hanson Robotics řekl, že Sophia by v budoucnu mohla pomoct například v domovech důchodců  či ve školách. Díky principům machine learningu se stále učí empatii, novým emocím a její výrazy v obličeji jsou takřka nerozeznatelné od lidských. Podle tvůrců je nastavená tak, aby s lidmi formovala vztahy.

„Jsem poctěna tímto unikátním vyznamenáním. Je historický moment být prvním robotem, kterému je uznáno občanství,“ řekla Sophia na panelu v rámci konference.

Podrobnosti o formě občanství nebyly sdíleny, lze ho však považovat za jistý precedent do budoucna. Tvůrce Sophie totiž věří, že do dvaceti let budou roboti běžnou součástí našich životů. Jak ale sám řekl, chcete roboty vyrábět tak, aby byly alespoň trochu rozeznatelní od lidí.

sophia

Hanson Robotics jsou známí pro své úsilí vyrábět roboty, kteří vypadají jako lidé. Sophia ostatně má také mužského protějška zvaného Han, kromě toho firma prodává i sériově vyráběného Profesora Einsteina.  Sophia však v širším spektru nemá přímého konkurenta. Jak doplňuje server Business Insider, jediným podobným robotem tohoto druhu je po technologické stránce Pepper od výrobce SoftBank Robotics. Jeho tisíc kopií však bylo před dvěma roky vyprodáno během minuty.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym