Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV plánuje vstup na pražskou burzu

Filip HouskaFilip Houska

PrimocoUAV low 1

Foto: Primoco

One 150

0Zobrazit komentáře

O bezpilotních letounech, které vyvíjí pražský startup Primoco UAV v čele s CEO a zakladatelem Ladislavem Semetkovským, jsme vás informovali již několikrát, naposledy ohledně uskutečnění rekordního letu v délce devíti hodin. Nově tento ambiciózní výrobce, který se pomalu stává významným hráčem na poli leteckého průmyslu, ohlásil další novinku.

Na druhé čtvrtletí letošního roku totiž plánuje vstoupit na kapitálový trh prostřednictvím platformy START, kterou pro malé a střední podniky s celkovou tržní kapitalizací nad 1 mil. EUR otevřela v říjnu loňského roku Burza cenných papírů Praha.  Podle Semetkovského se jedná o „zásadní moment v historii společnosti“.

boringcompany2

Přečtěte si takéBoring Company Elona Muska představila mapu budoucí trasy svého přepravního systémuBoring Company Elona Muska představila mapu budoucí trasy svého přepravního systému

Právě vstup na burzu by měl startupu nejen najít vhodné investory, ale také jej přiblížit veřejnosti, a to zejména po stránce nejnovějšího vlajkového letounu One 100. Ten mimo to, že dokáže doletět 1 500 km rychlostí mezi 100 až 150 km/h, disponuje 50kg užitným zatížením nebo 100kg vzletovou hmotností, také v květnu minulého roku pokořil rekord nejdéle trvajícího bezpilotního letu v civilním provozu v délce 9 hodin a 1 minuty.

PrimocoUAV low 4

O bezpilotní letouny z dílen Primoco UAV mají zájem i zahraniční státy, konkrétně například Rusko a Malajsie. Ostatně to komentuje Semetkovský v oficiální zprávě hodnotící rok 2017 slovy:

„Když se podívám na výsledky celého roku, hodnotím velmi pozitivně významný milník, a to ukončení vývoje, certifikace a uzavření prvních smluv na dodávky našich letadel v Rusku a Malajsii. V Rusku jsme založili dceřinou společnost, která tyto aktivity zastřešuje. Zahájili jsme rovněž poskytování leteckých prací ve Finsku. Kromě toho vidím velký potenciál i v oblasti prodeje našeho nového motoru Primoco Engine 500 (výkon 50 HP, životnost 500 hodin, váha 25 kg; pozn. red.),“ říká.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym