Apple letos uvede levnější verzi iPhonu X včetně dalších dvou nových modelů

Filip HouskaFilip Houska

C15863EC-8D01-4F8E-8E6B-18748F56EB68
0Zobrazit komentáře

Kalifornská technologická společnost Apple plánuje v letošním roce představit tři nové iPhony včetně vstupního levnějšího modelu, které se mají vzhledem a funkcemi odvíjet od loňského iPhonu X. Tímto krokem chce firma zvýšit zájem o nový design a nabídnout vybrané varianty širšímu okolí. Informuje o tom Mark Gurman s odkazem na své solidní zdroje.

První z trojice chystaných telefonů má mít až 6,5palcovou úhlopříčku displeje s rozlišením 1242 x 2688 a má se tak řadit mezi největší telefony na trhu. Podle lidí obeznámených s vývojem bude novinka disponovat displejem s technologií OLED, která je zahrnuta i v aktuálním modelu X, a také bezpečnostním systémem Face ID.

lubo1

Přečtěte si takéLubo Smid z STRV: iPhone X je technologickým skokem, home button nikomu chybět nebudeLubo Smid z STRV: iPhone X je technologickým skokem, home button nikomu chybět nebude

Tento „phablet“, interně označován jako D33, by měl mířit zejména na byznys sféru, především tu asijskou, kde jsou velké telefony velmi oblíbené. Zároveň se očekává, že by na něm měl fungovat i split screen, což je pro produktivitu jedna z nejdůležitějších funkcí. S tím se pojí i možná podpora dual-SIM (minimálně na vybraných trzích).

iphone_0218_1

Spolu s 6,5palcovým modelem má být na podzim představena i aktualizovaná verze iPhonu X. Tam se mnoho změn (vyjma přidání zlatého barevného provedení) odehrávat nemá, nepočítaje nový procesor A12, který má být součástí i většího modelu.

Levnější „desítka“ pro masy

Apple si má podle anonymních Gurmanových zdrojů pohrávat i s myšlenkou uvedení levnějšího „iPhonu X“ s podobnými funkcemi, jaké má stávající model. Výrazný rozdíl by měl být v provedení, protože se očekává, že bude vyroben z hliníku, nikoliv z nerezové oceli, a displej bude používat technologii LCD, nikoliv OLED. To by mělo zásadně ušetřit náklady, čímž by se stal dostupnější pro více lidí.

iphone_0218_2

I tak by měla levnější varianta, která má mít po vzoru svého sourozence displej přes celé tělo, nabízet funkce jako Face ID (namísto Touch ID), rozšířenou realitu nebo vynikající kameru.

S 35tisícovou cenovkou nebyla splněna očekávání

I když byl iPhone X nejočekávanějším telefonem v historii Applu, nedařilo se mu tak, jak mnozí předpokládali. Apple jich prodal v posledním kvartálu minulého roku prodal okolo 77,3 milionů, což bylo přibližně o tři miliony méně, než analytici předpokládali.

0218timcook

Tim Cook, CEO společnosti Apple

Apple byl i tak z hlediska tržeb na vrcholu, a to hlavně díky ceně iPhonu X, která na českém trhu atakuje až 35tisícovou hranici. Právě cena měla být tím klíčovým faktorem, proč se telefon „tolik“ neprodával, i když by jej lidé díky designu a funkcím chtěli. Těmto lidem chce firma Tima Cooka letos pravděpodobně vyhovět.

Apple chystá i studiová sluchátka po vzoru AirPods

Vedle nových iPhonů by měla letos debutovat i vůbec první on-ear bezdrátová sluchátka z dílen Applu bez jakéhokoliv zásahu značky Beats, kterou za tři miliardy dolarů v roce 2014 koupil a pojal pod svá křídla. S touto zprávou přišel uznávaný analytik Ming-Či Kuo z KGI.

98674441-3992-44EF-AF6D-5C01A7587638

Beats Solo3 Wireless

Sluchátka, která však mají přijít nejdříve v posledním čtvrtletí letošního roku, mají být pravděpodobně založena na čipu W1 (případně W2). Ten je klíčovou součástí bezdrátových pecek AirPods, díky kterému je možné propojovat zařízení bez nutnosti složitého párování přes Bluetooth. Očekává se i integraci Siri.

airpods

Ostatně se proslýchá, že by ještě letos měla přijít i aktualizovaná verze klasických AirPods s větší podporou Siri a voděodolností.

Foto: Apple Newsroom; Beats Press Center

Diskuze (0)

Novinka

Anonym