Fintech startup Saifu, který získal v ICO již přes 5,5 milionu dolarů, vstupuje do Česka

Filip HouskaFilip Houska

saifutop2

Webová podoba finanční aplikace Saifu od společnosti Paymaster a.s.

Mezi startupy využívajícími technologii blockchainu se rozmohl relativně stále nový způsob financování – ICO, které využívá vydání nové kryptoměny k získání financí pro svůj rozvoj. Na tuto vlnu naskočil i původem ruský startup Saifu, který prozatím získal již více než 5 milionů dolarů a který postupně vstupuje do České republiky, kde má licenci od České Národní Banky.

Primárním produktem tohoto startupu je stejnojmenná bankovní online služba, která uživatelům umožňuje uchovávat a spravovat kryptoměny na stejném účtu jako klasické FIAT měny. Celý proces používání a obchodování má být podle Saifu natolik jednoduchý, aby jej pochopila i běžná veřejnost, bez pokročilé znalosti technologií či kryptoměn.

waymo_090217x1

Přečtěte si takéUber se po ukončení sporu o krádež dat ze startupu Waymo vzdá podílu v hodnotě 245 milionů dolarůUber se po ukončení sporu o krádež dat ze startupu Waymo vzdá podílu v hodnotě 245 milionů dolarů

Vedle zmíněné jednoduchosti během užívání, čemuž má pomoci především přehledné rozhraní s jasným náhledem na aktuální stav účtu a transakce, má být Saifu také maximálně bezpečné. Služba totiž využívá hardwarové a softwarové bezpečnostní technologie splňující evropské standardy od společnosti Thales, která je předním hráčem v tomto oboru.

BD517F83-816E-4FAA-968B-82341E7231EC

Evgeny Vigovsky (COO, CTO) a Alexander Legoshin (předseda dozorčí rady), zakladatelé startupu Saifu

V návaznosti na bezpečnost je služba zakladatelské dvojice Alexander Legoshin–Evgeny Vigovsky také regulovaná finančními institucemi včetně zmíněné licence od České Národní Banky. Právě regulace mají být jedním z klíčovým prvků k tomu, aby peníze klientů byly co nejlépe chráněny před případnými útoky, což je ostatně jedna z nejčastějších příčin skepse investorů.

Sázka na ICO

Růstu na mezinárodních trzích chce Saifu docílit pomocí financování ICO, respektive úvodní nabídky digitální měny veřejnosti. Startup již ve fázi pre-sale (předprodeji) vybral téměř 487 BTC, tedy přes 5,5 milionu dolarů, nicméně během včerejška bylo spuštěno samotné ICO, které má běžet až do 11.4.2018 s cílem vybrat maximální částku ve výši 49 milionů dolarů.

saifuico

ICO ostatně vyhlašuje mnoho startupů, které se zabývají technologií blockchainu a kryptoměnami. Saifu se od těchto může lišit také tím, že jejich produkt již skutečně existuje – služba je totiž nyní ve fázi beta testování, což ve výsledku může snížit riziko pro potenciální investory – nejde tedy o pouhý koncept na papíře. Kromě toho Saifu získalo vysoké hodnocení od serverů jako ICOBox nebo ICObench, které hodnotí kvalitu týmu, white paperu a produktu v rámci ICO a také první větší klienty.

Důraz na český trh

Česká republika je pro Saifu v rámci expanze klíčovým trhem. Nejen, že se zde chystá v nejbližších týdnech otevřít vlastní kanceláře a najmout desítky lidí, ale také již podnikl potřebné kroky k plnému legalizování v podobě spolupráce se čtyřmi předními auditorsko-právními firmami, které mu mají otevřít cestu k největším bankovním partnerům v Česku.

Investovat lze až do 11. dubna prostřednictvím oficiálního webu.