Na pražské akci Urban Tech Pioneers pořádané Airbnb a reSITE se řešila udržitelná města budoucnosti

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

V uměleckých prostorách pražské SmetanaQ Gallery se v úterý večer uskutečnila pod taktovkou organizace reSITE a cestovatelské platformy Airbnb akce My City / Your City: Urban Tech Pioneers. Neformálně pojatých devadesát minut se zaměřilo na technologické inovace, které v budoucnu usnadní život ve městech. Panelisté z oblastí architektury, startupů, investování či ubytování zároveň využívali svých profesních průsečíků.

V úvodu si vzal slovo Martin Barry, zakladatel neziskové organizace reSITE a organizátor akce. Přivítal zhruba 130 lidí v publiku a nastínil motivy následující diskuze:

„Rok 2030 nastane zhruba za 4400 dnů. To v urbanistickém plánování není budoucnost, to je prakticky zítra. Není pochyb, že města budou i nadále největším vynálezem lidstva, stejně tak není pochyb, že budeme města obydlovat s bezprecedentní rychlostí. Otázkou však je, jak vytěžíme maximum z technologií a inovací, tak aby sloužily lidem a tak aby zprostředkovaly rovnost a zlepšovaly kvalitu života.“

kosik

Přečtěte si takéOnline supermarket Kosik.cz končí v Brně, Ostravě a Olomouci. Rozvozy posílí v PrazeOnline supermarket Kosik.cz končí v Brně, Ostravě a Olomouci. Rozvozy posílí v Praze

Podotkl však, že My City / Your City nemá být jen o architektuře, ale i plánování, či designu a technologiích. „Zajímají nás všechny tyto oblasti, protože inovace se dějí na křižovatkách, v krizových bodech mezi nimi. Město je zkrátka divoké zvíře a tak na jeho problémy nejsou lehká řešení,“ podotkl Barry.

Martin Barry_resite_airbnb_salon-10

Martin Barry

Startupy, umělá inteligence i ubytování

Následný panel moderovala Linda Bartošová z České televize a k diskuzi přivítala čtyři hosty. Za Airbnb přijela do Prahy Sofia Gkiousou, která ve společnosti plní roli strategické ředitelky pro Evropu, Blízký Východ a Afriku. Kromě jiného přiblížila svou práci, ve které komunikuje s úřady v jednotlivých zemích. Vedle ní přisedla Szilvia Walter, spoluzakladatelka startupu EVA (Extended Visual Assistant), který vyvíjí prototyp brýlí pro slabozraké na bázi umělé inteligence. Startup tedy představoval příklad podnikatelského záměru s pozitivním sociálním dopadem.

linda-bartosova

Moderátorka celé akce, Linda Bartošová z České televize

Z Lisabonu dorazil také Rui Coelho, ředitel agentury Invest Lisboa, který je zodpovědný za propagování Lisabonu na mezinárodním ekonomickém poli. Ve své pozici se od roku 2009 zasazuje o lákání investorů do portugalské metropole, která ještě v roce 2007 byla na pokraji bankrotu. Jediným Čechem v panelu byl pak Martin Pejša, zakladatel startupového studia Creative Dock.

Strach z AI nebo pomoc zrakově postiženým?

Debata se dotkla velké palety témat, nicméně jeden z prvních dotazů se zaměřil i na rizika technologií obecně. Jak Martin Pejša, tak Rui Coelho shodně vyjádřili obavy kvůli umělé inteligenci, tedy oblasti, ve které působí Szilvia Walter. „Naše brýle sbírají informace o svém okolí, cílem je, aby se i se zrakově postižení mohli pohybovat po městě bez problémů. Starší možností jsou vodící psi, ale těch není tolik a jejich výcvik je drahý,“ obhajovala svůj projekt Walter.

Szilvia Walter_resite_airbnb_salon-13

Szilvia Walter

 

Ostatní účastníci navázali na téma a řekli, v čem jsou přínosné jejich projekty. Martin Pejša prozradil, že Creative Dock pracuje na projektech v oblasti elektromobility, konkrétně platformě, která by propojila vlastníky elektromobilů s drobnými výrobci elektřiny. Vidí i potenciál v solární energii, která dle jeho slov bude brzy levnější než energie z jiných zdrojů.

Bydlení ve městech a role Airbnb

Velká část devadesátiminutovky se točila kolem samotného ubytování a zejména role Airbnb, kterou v dnešních městech zastává. Rui Coelho pronesl do pléna zajímavý příběh Lisabonu, který narážel na vyprázdněnost městských center v důsledku Airbnb.

„V Lisabonu jsme měli zcela opačnou situaci oproti Praze. Centrum města bylo po krizi úplně prázdné, ale pak začal v zemi rychlé růst turismus. Investovalo se do realit, život do centra se vrátil,“ upřesnil Coelho

Martin Pejsa_resite_airbnb_salon-15

Martin Pejša, zakladatel Creative Docku

Sofia Gkiousou mezitím mluvila o zdravém turismu a často padalo i slovo zodpovědnost. „Klademe si otázku, jak používat pravidla a partnerství na lepší život ve městech. Snažíme se o řešení, která jsou v dané lokalitě relevantní, nehledáme univerzální řešení.

Regulace je vítána

Poměrně překvapivým vyjádřením z úst Sofie Gkiousou pak byla otevřená podpora regulací. „My regulaci vítáme, znamená to zdravější turismus,“ řekla a podotkla, že Airbnb věří v pestrost nabízených forem ubytování – od hotelů po sdílené pokoje. Na otázku z publika, zda se jí zamlouvá princip používání celých budov čistě na Airbnb, odpověděla nepřímo.

„Ze všech bytových jednotek v Praze jsou k Airbnb použity zhruba 2 %. Statisticky je to tedy jen velmi malá část. V roce 2030 bude žít v Praze o 93 000 lidí více než teď, ale staví se tu 4000 bytů ročně. To zcela jasně není dostatek. Sdílení bytových kapacit tak bude klíčové, aby lidé vůbec mohli zůstávat ve městech, které budou dražší a dražší,“ řekla Gkiousou.

Sofia Gkiousou_resite_airbnb_salon-11

Sofia Gkiousou

Na závěr všichni čtyři panelisté popsali své představy o moderním, technologicky vyspělém městě. Martin Pejša by si ho představoval hlavně bezpečné a decentralizované, Rui Coelho se podivoval především nad tím, proč není vyřešen problém bezdomovectví. Szilvia Walter by zase ráda viděla plně implementovány prvky chytrého města, jako je například komunikace mezi auty.

Mluvčí napříč obory se celkově shodli, že technologie samy o sobě jsou bezúčelné, pokud neslouží lidem a nejsou jimi široce využívány. Dle jejich názoru také nemáme zapomínat, že mají potenciál učinit města zdravějšími.

reSITE Accommodate už v červnu

Zatímco koncept My City / Your City se doposud setkával především s menším publikem, již v červnu se uskuteční v pražském Fóru Karlín dvoudenní konference reSITE Accommodate 2018. Ta se zaměří na trendy v developmentu, architektuře, designu a nabídne řešení s pozitivním dopadem na život ve městech.

Foto: Tomáš Princ / reSITE

Diskuze (0)

Novinka

Anonym