Americké Reno se chystá oficiálně převést svatby na blockchain

renocc
0Zobrazit komentáře

Nevada v USA by měla být již brzy vůbec prvním americkým státem, který umožní legálně zaznamenávat sňatky nejen do klasické matriky, ale také na Ethereum blockchain, neboli do decentralizované databáze, ve které lze záznamy jen velmi těžko mazat. Startup Titan Seal totiž spolupracuje s představiteli nevadského okrsku Washoe County, jehož hlavním městěm je dobře známé Reno, na převedení zastaralé formy dat na novou technologii.

Proč by ale něco tak oficiálního jako svatba mělo využívat technologii blockchainu? Reno i Las Vegas jsou dvě nevadská města, která jsou známa nejen pro kasína a nonstop zábavu, ale také pro impulzivní svatby. To co ovšem na první pohled ve filmu vypadá jako několikaminutová záležitost je ve skutečnosti zdlouhavý proces, jelikož pro každou svatbu je třeba předchozí povolení od městského úřadu. Povolení navíc trvá i v jeho zrychlené formě vyřídit minimálně jeden až dva dny.

alza-prodejna

Přečtěte si takéFuturistická prodejna Alzy vygenerovala obrat 13 milionů Kč. Český e-shop brzy otevře dalšíFuturistická prodejna Alzy vygenerovala obrat 13 milionů Kč. Český e-shop brzy otevře další

Naopak technologie blockchainu by městu umožnila vydání povolení během několika minut, zaslaném s potvrzením přes email a uchovaném na síti, odkud není možné záznam jednoduchým způsob smazat nebo ho upravit. Washoe County tento krok vítá všemi deseti a chce ho zkusit co nejdříve, jelikož by mohla podobná technologie ušetřit ohromné množství času na administraci a také náklady.

certifikat

Ukázkové potvrzení povolení k sňatku

Nevada, stejně jako například Delaware, jsou v USA aktuálně nejpopulárnější státy pro implementaci technologií blockchainu, jelikož jim nový zákon umožňuje propojení s místní infrastrukturou. Startup Titan Seal, který má svatby na blockchainu na starosti, se tak specializuje na zapisování dat z oficiálních úřadů na blockchain. A je jen otázkou času, než se něco takového objeví i v Česku.

Foto: Darron Birgenheier / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym