BMW představilo první plně elektrické SUV s dojezdem až 400 kilometrů na jedno nabití

bmwix3
0Zobrazit komentáře

Již delší dobu v ulicích vídáme nejen elektromobily od Tesly, Toyoty či Nissanu, ale také od „tradičních“ značek jako například BMW. Je to trend, kterým se postupně chtějí ubírat všechny automobilky a jedna z nejrespektovanějších u toho samozřejmě nemůže chybět. BMW tak ke svým stávajícím hybridům a elektromobilům i3 a i8 zařadí nový model iX3.

BMW iX3 má být víceméně klonem populárního SUV X3, které je jedním z nejprodávanějších modelů značky, ovšem místo klasického motoru má připravovaný vůz dostat elektrický pohon. BMW potvrdilo, že bude iX3 schopno na jedno nabití ujet až 250 mil, respektive 402 kilometrů a na trhu by se mělo objevit již za necelé dva roky.

kellner

Přečtěte si takéPPF Petra Kellnera investovala 1,7 miliardy Kč do britského cestovatelského startupuPPF Petra Kellnera investovala 1,7 miliardy Kč do britského cestovatelského startupu

Novinka by měla disponovat výkonem 270 koní, respektive 200 kW, a nabíjecí kapacitou 150 kW, což by měl být během několika let standard pro všechny elektromobily. BMW se zároveň rozhodlo, že zachová takřka totožný, ikonický design svých SUV a nebude s modelem iX3 nijak zvlášť experimentovat. Změn se dočkáme spíše v detailech, jako je přední maska či kola a v interiéru.

bmwix3-2

Co do počtu prodaných kusů na americkém trhu je menší elektromobil BMW i3 zhruba pátým nejprodávanějším elektromobilem vůbec, takže se nelze nastupujícímu trendu divit. Podobnou snahu mají i další německé automobilky, které ohlásily vývoj elektromobilů, jako například Audi, Volkswagen, a především Porsche, jenž příští rok vyjde na trh se svým sportovním elektromobilem Porsche Mission-E, pro které firma navíc buduje širokou síť nabíjecích stanic.

Opatrně s cenou

Nejzásadnějším parametrem nového modelu bude ovšem cena. Běžné SUV BMW X3 začíná v USA na 41 tisících dolarech, respektive 861 tisících korunách, a zákazníci budou podrobně porovnávat, zda se jim přechod na elektromobil vyplatí. Cena pak bude jedno z primárních kritérií. Například menší elektrický model i3 stojí 44 tisíc dolarů (924 000 Kč), kdežto sportovní i8 pak již 147 500 dolarů, tedy 3 miliony korun. České ceny jsou pak ještě o něco vyšší, nepočítaje nadstandardní výbavu.

bmwix3-3
bmwix3-4

Foto: BMW

Diskuze (0)

Novinka

Anonym