NASA začala vyvíjet nadzvukové letadlo pro civilní přepravu

Michal PtáčekMichal Ptáček

lockh
0Zobrazit komentáře

Americká vesmírná agentura NASA si přichystala skvělou zprávu pro všechny fanoušky letectví. Ve spolupráci s technologickou a leteckou společností Lockheed Martin chce totiž do roku 2022 vyvinout nadzvukové letadlo, které by mělo být používáno především ke komerční přepravě.

Právě společnosti Lockheed Martin, která stojí například za výrobou kultovního vojenského stroje SR-71 Blackbird, totiž NASA na základě uzavřené dohody poskytne do roku 2022 247,5 milionu dolarů (v přepočtu zhruba 5,1 miliardy korun). Tato částka bude použita na návrh, výrobu a testování letadla, které by se tak mohlo stát nástupcem legendárního Concordu, jenž se přestal k leteckému provozu používat v roce 2003.

michalillich

Přečtěte si takéMichal Illich a jeho nový projekt Zuri: Letadlo budeme mít dříve, než bude rozšířená dálnice do BrnaMichal Illich a jeho nový projekt Zuri: Letadlo budeme mít dříve, než bude rozšířená dálnice do Brna

Samotné letadlo, prozatím označované jako X-Plane, by mělo podle plánů NASA zvládat létat průměrnou rychlostí 1 500 km/h ve výšce zhruba 16–20 kilometrů a fungovat na principu mechanismu takzvaného nadzvukového třesku, který by se měl proměnit pouze v jemné vybouchnutí.

Tím by se vyřešil zřejmě nejpalčivější problém nadzvukových letadel, a to jejich obrovský hluk, který má například za následek to, že už přes 40 let není civilní nadzvukový let nad americkou pevninou povolen. Díky nové revoluční technologii by však zvuk letadla X-Plane neměl přesáhnout 75 decibelů, což je pro představu zvuk podobný zabouchnutí dveří od auta.

nasa

Možná podoba letadla

Po úspěšném dokončení vývoje v roce 2022 by NASA následně ráda začala letadlo testovat nad obydlenými americkými městy pro sesbírání co nejvíce informací o tom, jak na letadlo létající nadzvukovou rychlostí obyvatelé jednotlivých lokalit reagují.

Foto: NASA; Lockheed Martin

Diskuze (0)

Novinka

Anonym