Výrobce piva Budweiser si objednal 800 vodíkových kamionů od startupu Nikola

Filip HouskaFilip Houska

nikola_050418-1

Nikola One

0Zobrazit komentáře

Před půl rokem si největší americká pivovarnická společnost Anheuser-Busch předobjednala 40 elektrických kamionů Tesla a zařadila se tak k firmám, které učinily podobně. Nově výrobce piv Budweiser sjednal další objednávku „ekologičtějších“ kamionů, a to u startupu Nikola, který vyrábí elektrokamiony s vodíkovým pohonem.

Anheuser-Busch si těchto kamionů, které nemají produkovat žádné emise, předobjednal až 800. Má to však ale výrazný háček – tahače, označované jako Nikola One, potažmo Nikola Two, mají být dle optimistických plánů pivovarnickému gigantovi doručeny až v roce 2020, jelikož se ještě nevyrábí.

776E9897-4048-4932-814C-D8137423A9C4

Přečtěte si takéFitbit se spojuje s Googlem za účelem přesného odesílání zdravotnických dat lékařůmFitbit se spojuje s Googlem za účelem přesného odesílání zdravotnických dat lékařům

Jedná se tedy o podobnou situaci jako s elektrokamiony Semi od Muskovy Tesly, které mají být společnostem jako Walmart, J. B. Hunt, DHL Supply Chain, PepsiCo nebo dokonce i české Alze doručovány v průběhu roku 2019. Celý proces je stále ve fázi předobjednávek s ne příliš jistým výsledkem. Není to však jediná věc, kterou mají tyto firmy „společnou“ – Anheuser-Busch Teslu žaluje za údajné kopírování designových prvků kamionů, a to až o dvě miliardy dolarů.

Web

Elektřina vyrobená z palivových vodíkových článků

Nikola sází na alternativní pohon, konkrétně na elektromotory čerpající elektřinu z lithiových akumulátorů, která je vyráběna z palivových článků z vodíku. To v podstatě znamená, že z výfuku vychází jen vodní pára. Co se týče počtů koní, kamion Nikola One by jich měl mít 1 000 a dojezd je slibován až 2 000 kilometrů s tím, že se kompletně dobije za dvacet minut.

DF0F2FC5-B2F7-463F-9D50-0AC270BC566A

Klíčovou výhodou takto poháněného tahače je nižší hmotnost (údajně až o dvě tuny méně než klasický kamion se spalovacím motorem). To je logicky velmi zajímavé pro firmy, které s kamiony operují, jelikož mohou naložit mnohem větší náklad.

Přes 700 vodíkových stanic

Aby ambiciózní startup pod vedením Trevora Miltona podpořil objednávky od různých firem, mezi které patří i německý Bosch, plánuje do roku 2028 vybudovat po Spojených státech a Kanadě až 700 vodíkových „čerpacích“ stanic. Do konce letošního roku by se navíc měly otevřít první dvě, což vychází z této blíže nespecifikované dohody s Anheuser-Busch.

Web

Foto: Nikola Corp Press

Diskuze (0)

Novinka

Anonym