Kryptoměnová směnárna Mt. Gox vrátí uživatelům po hackerském útoku přes miliardu dolarů

btcx
0Zobrazit komentáře

Japonská směnárna kryptoměn Mt. Gox se stala v roce 2014 obětí největší krádeže kryptoměn v historii. Tehdy firma kvůli bezpečnostní chybě přišla o 850 tisíc kusů bitcoinu v hodnotě 473 milionů dolarů a byla nucena vyhlásit bankrot kvůli svým zákazníkům a věřitelům. Nyní se ovšem mají poškození zákazníci dočkat vrácení části svých prostředků.

Po mnoho let si bývalí investoři nebyli jistí, zda ještě alespoň část svých peněz uvidí. Bývalý šéf směnárny Mt. Gox Mark Karpelès byl ovšem schopen najít 200 tisíc kusů bitcoinů v aktuální hodnotě 1,17 miliardy dolarů, které byly po rozhodnutí soudu následně zmraženy v rukou tokijské společnosti. Po takřka 4 letech od útoku se navíc část vrátí k zákazníkům, a to v poměrné výši k jejich původní investici.

alza-prodejna

Přečtěte si takéAlza.cz otevírá v Praze druhou bezobslužnou Prodejnu budoucnostiAlza.cz otevírá v Praze druhou bezobslužnou Prodejnu budoucnosti

Při útoku byla cena bitcoinu sice zhruba 483 dolarů, což je více než 20krát méně, než dnes, ale i tak se mohou poškození těšit na téměř pětinásobek své původní hodnoty na účtu. Rozděleno bude celkem 170 tisíc kusů bitcoinu v hodnotě jedné miliardy dolarů a množtví kryptoměny Bitcoin Cash v hodnotě 1,2 miliardy dolarů.

mtgox

Původní podoba webu Mt. Gox

V rámci soudního procesu bylo podáno celkem 24 750 stížnostní na ztrátu prostředků v celkové výši 409 milionů dolarů. Rozdělení prostředků by mělo probíhat postupně podle poměrné hodnoty k dolaru a dokončeno by mělo být do poloviny února příštího roku.

Mt. Gox byl ve své době největší směnárnou kryptoměn vůbec, se zhruba 80procentním podílem všech transakcí na kryptoměnovém trhu. Pachatelé útoku nebyli nikdy dopadeni a to, kde se nachází zbytek prostředků, je dodnes záhadou.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym