Elon Musk může být kvůli vyšetřování Komise pro kontrolu cenných papírů ve větších problémech, než se původně zdálo

teslaemusk
0Zobrazit komentáře

Srpen byl pro spoluzakladatele a nynějšího CEO Tesly Elona Muska jedním z jednoznačně nejsložitějších měsíců za poslední léta. Mimo vysokého pracovního nasazení totiž čelil především vlnám kritiky, tlaku ze strany akcionářů, představenstva společnosti, a nyní mu na záda dýchají i regulatorní orgány, především pak Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC).

Jejím představitelům se totiž nelíbí, jakým způsobem Musk vybruslil ze situace, ve které mělo jít o možnou manipulaci s hodnotou akcií Tesly na burze, prostřednictvím které měl šéf Tesly umlčet vlnu investorů, kteří dlouhodobě sází na pokles ceny akcií. V první polovině srpna totiž Musk na svém Twitteru ohlásil, že zvažuje převedení Tesly z veřejně obchodovatelné na soukromou společnost, a že má pro případné vyplacení nezúčastněných akcionářů připraveno plné financování.

V transakci, kde nabízel až 20% bonus oproti aktuální ceně akcií na burze, tak potenciálně ohodnotil Teslu na celých 72 miliard dolarů. Ihned po oznámení začaly akcie prudce růst a jen během prvního dne obchodování poskočily o téměř 11 procent. Veřejnost v dohledné době po oznámení očekávala nějaké jasnější vyjádření k tomu, co se s Teslou bude dít dále.

CEO Tesly Elon Musk

Bohužel nic podobného nepřišlo, ani ze strany Muska, ani ze strany Tesly, a to až do minulého týdne, kdy takřka po 3 týdnech čekání Musk prostřednictvím blogu společnosti oznámil, že po dlouhých diskuzích se stávajícími akcionáři, investory Tesly a také představenstvem společnosti své plány na převedení Tesly do soukromých rukou ruší a zůstane nadále v čele veřejné firmy.

Problémem stávajících investorů nebylo ani tak samotné rozhodnutí na převedení Tesly na soukromou společnost – s Muskem dle jejich slov investoři rádi zůstanou za jakékoliv stávající situace – ale spíše nemožnost investovat prostředky v takové výši, jako do veřejných společností. Většina investičních skupin má totiž neměnný interní limit na investice do soukromých firem.

saifuviz

Přečtěte si takéČeská spořitelna musela stáhnout svou platební aplikaci Saifu. Porušila ochrannou známkuČeská spořitelna musela stáhnout svou platební aplikaci Saifu. Porušila ochrannou známku

Na tom by nebylo na první pohled nic tak zvláštního, kdyby ovšem takový postup nebyl v rozporu právě s regulatorními orgány. Zmíněná Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států stále neukončila vyšetřování, které má trvat až do doby, než bude plně spokojena s jeho výsledky. V průběhu něj navíc několikrát zdůraznila, že jí nepřijde postup Elona Muska zrovna správný, a to i kdyby vše navenek dělal se sebelepšími úmysly.

teslamusk

Elon Musk při nedávném rozhovoru s americkým youtuberem Marquesem Brownleem v továrně Tesly

Úkolem komise je nyní především zjistit, jak moc Musk myslel převedení Tesly v soukromou společnost vážně, a také v jaké fázi opravdu bylo potenciální financování, o kterém se Elon v tweetu zmínil. Pokud by totiž pouze takzvaně vařil z vody, mohl by čelit pokutě přímo od SEC či dalším nařízením, včetně sesazení z čela společnosti či vězení.

Balancování na hraně

Žádná strana, o kterých se dříve ve spojitosti s financováním převodu na soukromou firmu spekulovalo, totiž nějaké zásadní závěry nepotvrdila. Největším favoritem byl státní investiční fond Dubaje, který v Tesle vlastní téměř 5 procent, jež odkoupil za bezmála 2 miliardy dolarů, a se kterým Musk vedl diskuze ve spojitosti s vykoupením stávajících akcionářů, kteří se nebudou chtít na převodu nijakým způsobem podílet. Z jednání ovšem nevyšla žádná finální dohoda.

Je tak jisté, že se nyní SEC vloží do přímé komunikace s Muskem, při které se ho bude na detaily těchto jednání vyptávat. Stejně tak dle všeho není komisi jasné, jakým způsobem přišlo představenstvo Tesly při komunikaci s Muskem k závěru, že se Tesla do této velké změny nepustí. Z takového jednání musí totiž být oficiální záznam, do kterého poté může regulatorní orgán v případě problémů nahlédnout. Nic takového ovšem není prozatím k dispozici.

roadster4

Tesla Roadster, který má společně s nákladními automobily Tesla Semi určovat další směr kalifornské automobilky

Přímo při jednání totiž musel být jasně uveden důvod, proč se Musk rozhodl tak či onak. Pokud by bylo problémem to, že na transakci opravdu neměl peníze, na což přišel až po několika týdnech diskuzí s investory, nebo pokud by to nedávalo z pohledu Tesly finančně smysl a mohlo to firmu ohrozit, nebude to mít Musk rozhodně jednoduché.

Množství analytiků doufá, že Musk myslel svůj tweet ve smyslu, že se nebojí, že by financování pro změnu nezískal, ale ne nutně narážel na fakt, že je vše již potvrzeno. To ovšem veřejnosti nebylo vzhledem k dalšímu mlčení ohledně celé situace po několik týdnů, ani trochu jasné. A stejně tak to nebylo jasné ani oficiálním orgánům.

Foto: Tesla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym