Elon Musk zvažuje převod Tesly na soukromou firmu. Její hodnota by dosáhla až 72 miliard dolarů

CEO Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Během včerejšího dne akcie kalifornské automobilky Tesla, kterou vede Elon Musk, poskočily o téměř 11 procent nahoru, díky prohlášení, které Musk publikoval na svém Twitteru. V něm totiž tvrdí, že uvažuje nad převodem automobilky z veřejně obchodovatelné společnosti na soukromou, a to i s možným vykoupením stávajících akcionářů Tesly při ceně 420 dolarů na akcii. Musk zároveň tvrdí, že má pro tento krok již zajištěno potřebné financování.

V pravděpodobně největší obdobné transakci v historii by tak Tesla získala valuaci blížící se 72 miliardám dolarů, což je oproti aktuální tržní hodnotě 63,8 miliardy dolarů značný rozdíl. Akcionáři Tesly by mimo  prodeje získali také druhou možnost volby, se kterou by mohli ve společnosti nadále zůstat a držet v ní poměrný podíl.

Elon Musk aktuálně vlastní zhruba 20 procent společnosti a nedávno mu byla schválena nová smlouva, ve které by si měl po splnění nelehkých cílů přijít během 10 let až na 75 miliard dolarů, takže je pro něj budoucnost firma důležitá. Před několika dny bylo navíc zveřejněno, že téměř 5% podíl v Tesle vlastní také státní investiční fond Saúdské arábie, který za něj zaplatil 2 miliardy dolarů a dost pravděpodobně bude mít zájem o další investiční pobídky.

tesla-Model-3-Performance-Red-Above-Tarmac

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Přechod na soukromou společnost samozřejmě pro Teslu dává smysl hned z několika důvodů. Především jde o snahu vymanit se z někdy až nerealistických očekávání analytiků a investorů, kteří tlačí Teslu do stále lepších výsledků a profitu, a při nesplnění ji v očích veřejnosti sráží na kolena. Již dlouhou dobu totiž množství investorů spekuluje na pokles akcií Tesly, které mělo nastat nesplněním plánů produkce či profitability. Prozatím se tak nestalo, ale Musk evidentně nechce firmě tímto způsobem dále kazit jméno.

Smělé, ale přesto reálné plány

Musk tak doufá, že pro jeho plán bude většina stávajících akcionářů Tesly, která by zůstala i nadále ve společnosti, menší část z nich bude vyplacena a firma stažena po takřka 8 letech obdodování z burzy. Celou situaci firma popsala po několika tweetech Muska i na svém blogu a informovala o možném převedení do soukromého vlastnictví také všechny zaměstnance.

spacexcsr

Musk se ve zprávě odvolává na svou druhou společnost SpaceX, která je od počátku soukromá a problémy jako Tesla i přes svoji na první pohled nerealistickou vizi neřeší. Také dodal, že mimo akcionářů, kteří si mohou vybrat, zda ve firmě zůstanou nebo se nechají vyplatit, si udrží své akcie, respektive poměrný podíl, také všichni zaměstnanci. Ve zmíněném SpaceX mají například zaměstnanci možnost nákupu i prodeje akcií přibližně každých 6 měsíců.

080318_kb-benzina_czechcrunch

Přečtěte si takéKomerční banka otevře na stanicích Benzina bankomaty pro řidiče. První už úspěšně fungujeKomerční banka otevře na stanicích Benzina bankomaty pro řidiče. První už úspěšně funguje

Nyní tak vše záleží na hlasování stávajících akcionářů a na finálním rozhodnutí.

Foto: Tesla, TED Conference / Flickr, SpaceX

Diskuze (0)

Novinka

Anonym