Představitelka Aryi Stark ze seriálu Hra o trůny spouští novou sociální aplikaci pro kreativce

Filip HouskaFilip Houska

MainImage
0Zobrazit komentáře

Britská herečka Maisie Williams, která se proslavila rolí Aryi Stark v seriálovém fenoménu Hra o trůny, se vrhá do technologické sféry. Se svým týmem včera spustila novou sociální aplikaci Daisie, která se má stát útočištěm pro kreativní sortu uživatelů. Ti by měli na Daisie získat ideální prostředí ke vzájemné spolupráci na nejrůznějších projektech.

Startup Daisie, za kterým stojí vedle 21leté Maisie Williams také filmový producent Dom Santry, se popisuje jako „domov pro kreativní kolaborace“, které se odvíjí od šestice zahrnutých oborů – film, móda, hudba, fotografie, literatura a umění. Tato zaměření jsou nabízena všem zaregistrovaným uživatelům, na kterých spočívá, aby si vybrali alespoň jedno z nich a začali na něm budovat svůj profil.

Principem aplikace je totiž zveřejňování jakéhokoliv rozdělaného projektu (ať už hudebního, výtvarného, filmového nebo módního) a prakticky vyzívání veřejnosti, aby na tento projekt aktivně reagovala. V ideálním světě by tak uživatel zveřejnil například nástřel své malby s popiskem, co by na ní mohl vylepšit. Rázem by se mu ozvali další uživatelé Daisie, kteří mají s malováním bohatší zkušenosti, a nabídli mu konkrétní pomoc. Vylepšenou malbu, potažmo návrh na zlepšení, pak mohou rovnou uložit do složky daného projektu včetně případného komentáře.

daisie-app2

Fungovat to však může i naopak. Například zkušenější hudebník, který na Daisie aktivně přispívá svými krátkými melodiemi, může být požádán začínajícím filmařem, jestli by mu nemohl vytvořit třeba kytarový riff pro jeho chystaný snímek. Podstatou tedy nemá být chlubení se (jako tomu často bývá na Instagramu), ale spíše nabízení pomoci, aby se umělcům postupně otevírala nová vrátka. Ostatně je nepsaným pravidlem, že umělec se musí veřejnosti „otevřít“, nikoliv se skrývat. Nabídnout svá díla, nikoliv na nich jen pracovat bez zpětné vazby od ostatních.

Žádné lajky ani sledující

Čím více uživatel Daisie kreativně spolupracuje s ostatními lidmi na platformě, tím více takzvaných chains, respektive spojení, se mu vytváří. Toto je prakticky jediné měřítko úspěchu. Daisie totiž nehraje na počty sledujících, potažmo odběratelů, na které se uživatelé sociálních sítí jako Twitter, Instagram, YouTube (vlastně i Facebook) až nesmyslně upínají.

daisie4

Filmový producent Dom Santry a Maisie Williams, klíčová dvojka pro založení Daisie

Poměrně přesně tuto situaci popsala samotná Williams v rozhovoru pro TechCrunch, když řekla, že „uživatelé berou zisk sledujících jako soutěž a každý z nich se snaží mít na svém profilu co nejvíce z nich“. Daisie pro tento účel není tvořena a vše se odvíjí pouze od „chainů“. Pokud bude mít uživatel hodně těchto „řetězců“, lze vydedukovat, že se rád podílí na nových projektech a lidé jej berou jako seriózního umělce.

Tradiční designové rozhraní

Co se týče uživatelského rozhraní, Daisie sází na jistotu. Její design je jednoduchý, plochý a opět nabízí klasickou timeline, kde se objevují nové příspěvky (projekty). Od nejnovějších po nejstarší, což v dnešní době na sociálních platformách není tak úplně zvykem. Ve spodní liště se pak nachází běžné funkční prvky pro zveřejňování nových fotek či videí, vyhledávání, prozkoumávání nových projektů/uživatelů a psaní zpráv.

daisie-app

Zájem tady je

Jelikož se jedná o „další sociální síť“ (zjednodušeně řečeno), lidé jsou vůči Daisie poměrně skeptičtí. Přece nemůže porazit Instagram. A už vůbec ne Facebook. Ať se to v budoucnu vyvine jakkoliv, momentálně je registrace nedostupná, a to z důvodu vysokého zájmu (což je vzhledem ke včerejšímu spuštění a poměrně slušnému zájmu médii logické). Zájemce tak musí vyčkat, než mu přijde zvací kód, díky kterému se mu Daisie aktivuje.

Maisie Williams neměla do rozjezdu Daisie investovat ani dolar ze svého. Vše šlo podle zdrojů, na něž se odkazuje Business Insider, přes neznámé venture kapitálové firmy ze Silicon Valley. Částka je také zatím skryta pod rouškou tajemství.

Daisie je zatím dostupná pouze na operační systém iOS (App Store), a to zcela zdarma (v budoucnu možná přibudou dodatečné placené moduly). Na zařízení s Androidem se má aplikace dostat patrně ještě letos a na desktopové platformy bude k dispozici v průběhu roku příštího. Aktuálně má nová platforma podporu první stovky umělců, s s jejichž pomocí celá síť startuje.

Foto: Daisie

Diskuze (0)

Novinka

Anonym