Jeden z největších českých influencerů Jirka Král oznámil svůj konec na YouTube

Filip HouskaFilip Houska

Jiri Kral
0Zobrazit komentáře

Na českém YouTube skončila jedna velká éra. Éra nevýrazného mladíka z reality show TV Nova Farma, který se svou pílí a nadšením do her postupně prodral na tuzemský youtubový vrchol a stal se jedním z nejznámějších influencerů v Česku, potažmo na Slovensku. Jiří Král, mediálně známý jako Jirka Král, včera oficiálně skrze živě vysílaný film, jakožto „speciál“ za obdržení 1 milionu odběratelů, oznámil svůj konec na YouTube.

Tento krok ostatně (vyjma traileru k filmu) naznačoval posledních pár dní, a to pod fotkami na Instagramu s hashtagem #byljsemyoutuber, na kterých označoval některé osoby, jež mu v kariéře pomáhali. Ať už to byl jeho bratr Petr, se kterým rozjel například multifunkční kavárnu Zetko v pražském obchodním domě Kotva, kameraman Adam Špalek nebo dokonce uznávaný český hudební producent DJ Wich, který mimo jiné tvořil soundtrack ke zmíněnému filmu.

Lidí, díky nimž se dostal do povědomí široké veřejnosti, je pochopitelně celá řada. Jak sám Jirka Král zmiňuje, tím hlavním člověkem pro nastartování celé youtubové kariéry byl kolega Petr Florián, známý jako Pedro. Ten mu během roku 2013 prakticky ukázal cestu, jakou se pro začátek vydat – točení videí z hraní Minecraftu, tzv. lets playe, což byl před pěti lety na československé youtubové scéně ideální obsah pro start.

Jiri Kral – Action

Foto: Jan Kasl / Red Bull

Jeho parťáci a kolegové se stejným zaměřením postupně samozřejmě přibývali, což mělo za důsledek i jeho obsahovou proměnu, kdy s nimi například začal točit různé videoblogy ze svých zahraničních a tuzemských cest. Hry však nikdy neopustil a vedle toho, že neustále rozjížděl nové herní série a účastnil se různých veletrhů a akcí, se také spojil se startupem GAMEE, který spoluzaložila Božena Řežábová (CEO), žena zakladatele analytické firmy Socialbakers Jana Řežába. Na jejich platformě následně vznikly mobilní hry JumpTuber nebo Don’t Stop, které zaštiťoval právě Jirka Král.

Jirka Král je dobrý kamarád i s Jaroslavem Beckem, úspěšným hudebním skladatelem, který tvořil soundtracky pro světové herní společnosti a hollywoodská studia. Aktuálně působí jako CEO ve startupu Beat Games, jehož dílem je populární VR hra Beat Saber.

Na první pohled se tak zdálo, že tento 28letý youtuber s brněnskými kořeny má vše pod kontrolou. Čísla mu rostla, Zetko lákalo čím dál více lidí a peníze díky nejrůznějším spolupracím přibývaly. Nehledě na to, že se v roce 2016 podle žebříčku Forbes 30 pod 30 stal Nejvlivnějším Čechem na sociálních sítích. Ač jsou všechny tyto body pro každého influencera kýžené, Jirka Král měl jiný problém. Takový, který prakticky nelze vyřešit – tvorba videí ho přestala bavit.

jirkakral_cc3

Foto: Jirka Král / YouTube

Zlom nastal po návratu z USA

To, že ho tvoření videí na YouTube nenaplňuje, si měl uvědomit koncem minulého roku, konkrétně po návratu z Aljašky. Ve filmu zmiňuje celou skutečnost podrobněji, nicméně tím hlavním impulsem bylo, že mu celá správa videí (včetně natáčení, nahrávání, online interakce s fanoušky a tak podobně) nechyběla. Nebyl pro něj důvod tlačit tuto „práci“ i přes to, že ho nenaplňuje. A jak následně doplňuje, „raději skončil v té nejlepší době s nejlepšími vzpomínkami, než aby jeho kvalita postupně upadala“.

Zajímavý vliv na ukončení jeho takřka šestileté štace na nejrozšířenější videoplatformě světa měl i Leoš Mareš, kterému Jirka Král pomáhal budovat Instagram. Ostatně on byl tou osobou, na základě které začal Jirka Král vůbec poprvé přemýšlet o tom, že by s YouTube skončil.

Vysvětloval to na příkladu, kdy Jirka Král od svých začátků změnil svůj postoj a vzhledem k prostředkům, které měl, začal více cestovat a prakticky si užívat plodů své práce. Tento přístup však neměla příliš chápat skupina jeho vrstevníků, které se postupně vzdaloval, na základě čehož jej začala odsuzovat. I právě nepřejícnost veřejnosti měla dopomoci k tomu, aby podnikl tento radikální krok.

Jirka Kral

Foto: Jan Kasl / Red Bull

Ani Jirka Král neví, co bude dál

Nelze pochybovat o tom, že Jirka Král z povědomí široké veřejnosti nezmizí. Ač svou budoucnost ve filmu nenastínil, je velmi pravděpodobné, že brzy vyrukuje s novým projektem. Jestli však bude na internetovém poli, kde má tento dnes již bývalý youtuber největší jméno, prozatím není vůbec jasné.

Lime10

Přečtěte si takéMiliardový startup Lime míří do Česka se sdílenými elektrickými koloběžkamiMiliardový startup Lime míří do Česka se sdílenými elektrickými koloběžkami

Jeho budoucnost se ostatně sakrasticky snažil poodhalovat Erik Meldik z youtubové skupiny Viral Brothers (mimo jiné jeden z pouhých pěti lidí, kteří o konci Jirky Krále na YouTube věděli již dříve). „Co bude dělat? Bude prodávat v Zetku? Nápoje? Bude dělat barmana?“ smál se Meldik. Na druhou stranu má zčásti pravdu – poměrně slušně se rozjíždějícího kavárenského/gamingové podniku v OD Kotva se bezesporu jen tak nevzdá.

Foto: Dan Vojtech / Red Bull

Diskuze (0)

Novinka

Anonym