V Rotterdamu se otevře první plovoucí farma na mléko, kde budou čtyřicet krav dojit roboti

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

floating-farm-beladon
0Zobrazit komentáře

Rotterdamský přístav je největší námořní přístav v Evropě, kterým každý rok proplují desítky tisíc lodí. Od letošního roku se v něm ale objeví také jiné plavidlo než klasická loď. Nizozemská realitní společnost Beladon v Rotterdamu staví první plovoucí farmu, na níž bude vyrábět jogurt a mléko. Cílem přístavní farmy a jejích tvůrců je do budoucna zajistit vyšší udržitelnost v oblasti zásobování měst.

Do roku 2050 se očekává vzrůst světové populace na 9,8 miliardy lidí. Z toho má necelých 7 miliard lidí žít ve městech, což by bylo o 55 procent více než dnes. Právě na tuto skutečnost reaguje firma Beladon, jejíž plovoucí farma se nachází v srdci rotterdamského přístavu a obývat ji bude 40 krav.

Plovoucí farma, jež je pevně přikotvena k mořskému dnu, má tři patra a plně v provozu by měla být do konce letošního roku. Denně má vyprodukovat zhruba 800 litrů mléka a jogurtu. Na „palubě“ bude od listopadu celkem čtyřicet holandských nížinných červenostratakých krav, které se vyznačují dlouhým životem a pevným zdravím. Většinu činností na plovoucí farmě navíc budou zastávat roboti.

floating-farm-beladon3

Pohled do plovoucí farmy

Maximálně ekologický provoz

Krávy se budou nacházet ve druhém patře, jež připomíná pastvinu, a roboti je tu budou dojit. Speciálně upravení roboti budou také sbírat hnůj, který bude následně prodáván jako hnojivo. O patro výše se bude ve sklenících pěstovat tráva, jetel a další potrava pro krávy, které budou spořádávat i zbytky z místních pivovarů či restaurací, aby byl provoz co možná nejvíce ekologický a udržitelný.

Díky elektrolýze poháněné solárními panely si bude farma dokonce i částečně generovat vlastní energii. Ve spodním patře farmy zase bude potřebné vybavení pro výrobu a zabalení mléka a jogurtu, které se pak budou expedovat do celého Rotterdamu. Čtyřicet krav má prý být dostatečných k tomu, aby se celý provoz dostal do černých čísel, ale do budoucna lze počty rozšiřovat.

kevinwarwick

Přečtěte si takéPrvní kyborg na světě Kevin Warwick: V budoucnu budou lidé komunikovat přes přímé spojení z mozku do mozkuPrvní kyborg na světě Kevin Warwick: V budoucnu budou lidé komunikovat přes přímé spojení z mozku do mozku

High-tech farma má 27 na 27 metrů a přestože její tvůrci plánují, že krávy budou moci přes můstek sestoupit na nejbližší zeleň, neočekávají, že tak budou krávy činit příliš často. Většinu času prý raději stráví pod přístřeškem ve vlnách, i proto, že něčím jako mořská nemoc krávy netrpí. Celá konstrukce plovoucí farmy je navíc vytvořená tak, aby přečkala i ve špatných povětrnostních podmínkách.

floating-farm-beladon2

První plovoucí farma vyroste v přístavu v Rotterdamu

Za nápadem stojí Peter van Wingerden se svoji manželkou Minke, kteří na něj přišli při své pracovní cestě do New Yorku v roce 2012. Americké město tehdy postihl hurikán Sandy, zaplavil Manhattan a nejen, že kvůli tomu přišlo mnoho obyvatel o elektřinu, ale rychle se začala komplikovat také doprava a produkce čerstvých potravin, protože do některých míst se vůbec nešlo dostat.

Plovoucí farma tak má být odpovědí i právě na tento potenciální problém, kdy je produkce čerstvých potravin skutečně co nejblíže obyvatelům. Zároveň se tak sníží i potřeba dovážení některých výrobků, což jednak celý proces prodlužuje a zároveň má špatný vliv na životní prostředí. Projekt je pochopitelně teprve na začátku, takže jeho vliv na produkci i distribuci potravin bude minimální, ale van Wingerdenovi chtějí po Rotterdamu se svou plovoucí farmou i dalších měst. Inovativní plavidla by se mohla brzy objevit v Číně nebo Singapuru a jedná se i o dalším nizozemském městě.

floating-farm-beladon4-rotterdam

Plovoucí farma se otevře v rotterdamském přístavu do konce roku

Foto: Beladon

Diskuze (0)

Novinka

Anonym