Kiwi.com začíná přidávat vedle letadel také vlaky a autobusy. Trasu nově naplánuje i do měst bez letiště

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

oliver-dlouhy-kiwicom2

Foto: Kiwi.com

Oliver Dlouhý, CEO Kiwi.com

0Zobrazit komentáře

Zařizovat si přepravu na dovolenou nebo do jakékoliv destinace bude na Kiwi.com ještě jednodušší. Brněnský miliardový startup oznámil, že spouští novou technologii, díky které bude moci nabídnout dopravu i do měst, která standardně nejsou dostupná letecky. Leteckou přepravu nově zkombinuje s autobusy nebo vlaky a nabídne uživateli kompletní balíček na jednom místě.

Hlavním produktem Kiwi.com je tzv. virtual interlining, kdy kombinuje lety jinak nespolupracujících leteckých společností a nabízí je uživateli k jednoduchému nákupu. Právě tento produkt už ovšem Kiwi.com podle svého šéfa Olivera Dlouhého dovedlo k dokonalosti, a proto se začíná soustředit i na další typy přepravy.

„Je to přirozený vývoj. Poté, co jsme dovedli k dokonalosti náš základní produkt virtual interlining, díky kterému propojujeme lety více než 500 aerolinek, je logickým krokem poskytnout cestovatelům door to door řešení, které jim umožní si naplánovat opravdu celou cestu,“ říká Oliver Dlouhý, CEO a spoluzakladatel společnosti. Cílem Kiwi.com je, aby si uživatel objednal odvoz z místa bydliště až například do hotelu v cílové destinaci z jediného místa, ať už jsou na trase zahrnuty libovolné dopravní prostředky.

kiwi.com-multimodal

O tom, že chce Kiwi.com vedle letadel postupně přidávat i autobusy a vlaky, říkala v rozhovoru pro CzechCrunch v červenci Petra Vaškových a nedávno tuto ambici potvrdil i David Pavlík, který v Brně po návratu z amerických štací v Amazonu, Netflixu nebo SpaceX působí jako Chief Information Officer. Jedna z nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední Evropě začíná nasazovat multimodální přepravu postupně, ale už nyní je možné na některých trasách vidět, jak bude nový vyhledávač fungovat.

pavliskarevolut

Přečtěte si takéDavid Pavliska z Revolutu: V Česku cílíme na stovky tisíc uživatelů. Chystáme lokalizaci i česká čísla účtůDavid Pavliska z Revolutu: V Česku cílíme na stovky tisíc uživatelů. Chystáme lokalizaci i česká čísla účtů

Když jste chtěli cestovat například z německé Chotěbuze do italského horského městečka Cortina d´Ampezzo, na Kiwi.com jste dosud mohli najít pouze let z Berlína do Benátek, odkud je to z letišť do zmíněných dvou měst nejblíže. Nově vám však Kiwi.com do nabídky přidá i vlak z Chotěbuze do Berlína a autobus z Benátek do Cortiny. Vlak je od německého dopravce Deutsche Bahn, autobus od Flixbusu a Kiwi.com chce postupně napojovat další poskytovatele.

Aktuálně má v nabídce významné autobusové dopravce, jako je právě Flixbus nebo National Express, a následovat by mělo zhruba 40 menších, lokálních dopravců. Vlaky by se měly začít ve větším integrovat později, ale i tady bude brněnský startup spolupracovat jak s velkými národními společnostmi, tak menšími a nízkonákladovými alternativami. Novinka je tak víceméně podobná jako již roky existující služby Rome2Rio nebo GoEuro, které zvládají multimodálně plánovat podobně složité cesty. Kiwi.com ovšem nabídne rovnou i jednoduchý nákup všech jízdenek či letenek.

kiwi-1

Foto: Kiwi.com

Brněnská kancelář Kiwi.com

Přijdou i lodě a hotely

Nadále platí, že si uživatel bude moci vyhledat ideální kombinaci přepravy na základě času, trasy, vzdálenosti nebo ceny. Během následujících měsíců chce Kiwi.com přidat přes deset tisíc spojení do konkrétních měst a největší benefit multimodální vyhledávač přinese pro města, která nemají letiště a na Kiwi.com se tak do nich cesta vyhledávala složitěji, respektive bylo nutné použít ještě jinou službu. Navíc se tuzemský startup, který měl loni obrat 700 milionů eur, nechce spokojit jen s vlaky a autobusy a plánuje integrovat také lodě, taxíky nebo hotely.

„Domnívám se, že jde o milník v cestovním průmyslu umožňující přepravu z bodu A do bodu B i do dříve méně známých míst, která jsou teď lépe přístupná a o to více se otevírají turismu. To může ulevit i městům, která jsou naopak masivním turismem tradičně poznamenávána,“ doplňuje Dlouhý.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym