Bohemian Rhapsody se po 13 týdnech stalo nejúspěšnějším filmem v historii českých kin

bohemianrhapsodytop

Foto: CinemArt

Bohemian Rhapsody

0Zobrazit komentáře

Snad žádný film za poslední roky nevyvolal v českých kinech tolik rozruchu jako Bohemian Rhapsody, pojednávající o životě frontmana kapely Queen Freddiem Mercurym, který po zářivé kariéře v roce 1991 zemřel na následky bronchiální pneumonie spojené s AIDS, a to už ve 45 letech. Oslava všeobecně populární rockové kapely Queen v Česku během pouhých 13 týdnů zaujala neuvěřitelných 1 369 462 diváků, což snímku režiséra Bryana Singera přineslo tržby ve výši 213,5 milionu korun.

Jedná se tak o vůbec nejúspěšnější film v historii českých kin, který po několikatýdenním boji překonal dlouholetého krále, fantasy film Avatar, který se v roce 2009 dostal na 213,1 milionu korun a 1,35 milionu diváků. Avatar se na první příčce držel téměř deset let a nejblíže se mu dostal v roce 2016 český filme Anděl páně 2, který při 1,2 milionu diváků dosáhl na tržby ve výši 146,6 milionu korun.

Data vyplývají z oficiálních statistik Unie filmových distributorů a zdá se, že Bohemian Rhapsody rozhodně nekončí. Během poslední 13 týdnů bylo prakticky každý týden na první příčce v návštěvnosti a očekává se, že by v následujících týdnech mohl film překonat i hranici 1,5 milionu diváků, což by ho v tržbách vystřelilo vysoko přes 220 milionů korun.

bohemianrhapsody

Foto: CinemArt

Část filmu Bohemian Rhapsody s vystoupením Queen na legendárním charitativním koncertu Live Aid v roce 1985

Server Kinomaniak, který se zpracování dat v českých kinech pravidelně věnuje, ovšem zmiňuje, že se značně liší čísla reportována samotnou Unií filmových distributorů a distributorem filmu. Dle dat distributora CinemArt totiž překonalo Bohemian Rhapsody rekord již minulý týden při 1,37 milionu diváků a tržbách 212,8 milionu korun. V tu chvíli ovšem UFD reportovalo pouze 1,3 milionu diváků při tržbách 202,9 milionu korun. Jasnější výsledek tak přišel až během včerejšího dne.

I tak je nutné brát čísla s mírnou rezervou, jelikož se míchají dohromady údaje o hrubých a čistých tržbách či se například někdy uvádějí a jindy zase neuvádějí poplatky OSA, DPH či odvodů do Fondu kinematografie. Jak ale i server Kinomaniak potvrzuje, pozici Bohemian Rhapsody na první příčce mezi nejúspěšnějšími filmy v českých kinech to v následujících týdnech rozhodně neohrozí.

strnadelt

Přečtěte si takéBrněnští vývojáři The Funtasty chtějí letos utržit 70 milionů korun. Pomůže jim i nová pobočka v PrazeBrněnští vývojáři The Funtasty chtějí letos utržit 70 milionů korun. Pomůže jim i nová pobočka v Praze

Film mimo jiné boduje i v zahraničí a letos získal celkem 5 nominací na Oscara, jejichž předávání proběhne již 24. února. Nominace má film za nejlepší snímek roku, nejlepšího herce v hlavní roli (Rami Malek jako Freddie Mercury), mix zvuku, střih nebo nejlepší úpravu zvuku. U nejzásadnější kategorie – snímku roku – bude soupeřit s filmy jako Black PantherBlacKkKlansman, The Favourite, Green Book, Roma, A Star Is Born nebo Vice. Naopak v kategorii herců se Rami Malek postaví vedle Bradleyho Coopera (A Star Is Born), Christiana Balea (Vice), Vigga Mortensena (Green Book) či Willema Dafoea (At Eternity’s Gate).

Diskuze (0)

Novinka

Anonym