Amazon investuje stovky milionů dolarů do startupu Rivian, který staví elektrický pick-up a chce vyzvat Teslu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Rivian-R1T_5

Foto: Rivian

Elektrický pick-up Rivian R1T

0Zobrazit komentáře

K velmi zajímavému tahu se uchýlila jedna z nejhodnotnějších firem současnosti. Americký gigant Amazon podniká opravdu v mnoha oblastech a prakticky kamkoliv, kam přijde se svými produkty, slaví úspěch. Nově by rád podle všeho promluvil také do automobilové budoucnosti, byť zatím jen prostřednictvím investice, ovšem velmi významné. Amazon je totiž v čele investice ve výši 700 milionů dolarů do amerického startupu Rivian, který chce v následujících letech vyzvat nejen Teslu.

Právě Tesla zatím patří k lídrům trhu s elektromobily. Elon Musk je pevně přesvědčen, že v automobilech, které nepohání fosilní paliva, ale elektřina, je budoucnost, a pomalu se k tomu začíná přiklánět i většina ostatních hráčů, mezi nimiž jsou jak tradiční automobilky, tak i nové startupy. Jedním z dravých startupů je i Rivian z amerického Michiganu, který loni představil elektrický pick-up a netají se svými vysokými ambicemi.

Rivian-R1T_1

Foto: Rivian

Rivian R1T

Ostatně i Tesla podle všeho na vlastním pick-upu pracuje a je tedy možné, že by se mohly na trhu vozy od Tesly a Rivianu potkat v podobný okamžik kolem roku 2020. Rivian, který už v roce 2009 založil absolvent MIT R. J. Scaringe, navíc nyní dostává významnou podporu v podobě investice 700 milionů dolarů (téměř 16 miliard korun), kterou vede e-commerce gigant Amazon.

„Tato investice je pro Rivian důležitým milníkem a přechodem k udržitelné mobilitě,“ uvedl zakladatel a CEO Rivianu R. J. Scaringe. Jeho firma má i nadále zůstat nezávislá a pracovat jak na vývoji pick-upu R1T, který se má z nuly na sto dostat už za tři vteřiny, tak rovněž na podobně laděném SUV s označením R1S. Oba vozy mají na jedno nabití ujet přes 640 kilometrů.

nuro-robot

Přečtěte si takéGigant SoftBank investuje téměř miliardu dolarů do samořízených vozítek na doručování balíků či jídlaGigant SoftBank investuje téměř miliardu dolarů do samořízených vozítek na doručování balíků či jídla

„Jsme inspirováni vizí Rivianu ohledně budoucnosti elektrické přepravy. R. J. vybudoval působivou firmu se skvělým produktovým portfoliem a technologií a my jsme nadšení, že můžeme do tak inovativní společnosti investovat,“ komentoval nejnovější investici Amazonu šéf jeho světové zákaznické divize. Bližší detaily o tom, co retailový obr touto investicí sleduje, však neprozradil. Možností, proč tak Amazon činí, je tedy několik.

Rivian-RJ-Scaringe

Foto: Rivian

R. J. Scaringe, zakladatel a CEO automobilky Rivian

Jednak může jít ze strany firmy Jeffa Bezose o klasickou finanční investici ve smyslu, že Amazon vidí v Rivianu velký potenciál na poli elektrických automobilů a možnou zdatnou konkurenci nejen pro Teslu, takže se mu může vysoká investice několikanásobně vrátit. Zároveň by však mohl mít Amazon v dlouhodobém plánu i například zapojení elektrických vozů do svého dopravního řetězce, kdy jen v loňském roce utratil za celosvětovou dopravu přes 27 miliard dolarů.

Logistická síť Amazonu pokrývá všechny možné dopravní prostředky, od letadel přes zaoceánské lodě až po kamiony, vlaky a další prostředky, které převážejí jeho zboží, a i v této oblasti se mluví o elektrifikované budoucnosti. Amazon by tedy u Rivianu mohla zajímat i samotná technologie, ale na to, jak se celá investice nakonec vyvine, si budeme muset počkat. Jisté je zatím to, že Amazon 700 milionů dolarů nevložil sám, ale další jména zatím Rivian neprozradil.

Rivian-R1S_3

Foto: Rivian

Elektrické SUV Rivian R1S

Rivian-R1S_2

Foto: Rivian

Rivian R1S

Rivian-R1S_4

Foto: Rivian

Rivian R1S

Rivian-R1T_5

Foto: Rivian

Elektrický pick-up Rivian R1T

Rivian-R1T_6

Foto: Rivian

Rivian R1T

Rivian-R1T_2

Foto: Rivian

Rivian R1T

Diskuze (0)

Novinka

Anonym