Airbus jde i do námořní přepravy. V přístavu úspěšně testuje autonomní dron pro lety mezi břehem a lodí

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Airbus-Skyways-drone2

Dron projektu Airbus Skyway

0Zobrazit komentáře

Mnozí spotřebitelé si to pravděpodobně ani neuvědomují, ale logistika je jedním z hlavních témat moderní doby, kdy jsou lidé zvyklí očekávat produkt objednaný z jiného kontinentu do několika dnů. Většina dopravy probíhá pomocí obrovských nákladních lodí, které nepotřebují pouze nakládat a vykládat, ale také doplňovat maličkosti jako rezervy, léčivo a hotovost. S možným řešením této malé, ale důležité části lodní přepravy zboží nyní provedl první úspěšný experiment obří evropský výrobce letadel Airbus.

Jeden ze dvou největších výrobců civilních dopravních letadel na světě se v poslední době zaměřuje mezi jinými na doručování malých nákladů na kratší vzdálenosti a Skyways je experimentální projekt ultimátně zaměřený na vytvoření efektivní multimodální přepravní sítě v chytrých městech.

Jeho prvním výraznějším a úspěšným výstupem je středně velký dron pro přepravování potřebných maličkostí z pobřeží posádce lodi. To se v současnosti provádí malými čluny, přičemž dron oproti nim zvyšuje bezpečnost (dále nezatěžuje už tak rušný přístav a vodní plochu), dramaticky, až o 90 %, snižuje náklady a je také mnohem ekologičtější.

Airbus-Skyway-Drone1

Dron projektu Airbus Skyway

Podstatným aspektem je také výrazné, až šestinásobné, zrychlení celého procesu přepravy balíčku. V experimentu byl dron zatížen nákladem o hmotnosti 1,5 kilogramu (maximální nosnost jsou 4 kilogramy) a ze singapurského přístavu Marina South Pier byl vyslán k dopravní lodi vzdálené 1,5 kilometru (dron by ale měl zvládnout i dvojnásobek). Podstatné přitom je, že dron je zcela autonomní a následuje předem určené vzdušné trasy. Od doby, co byl dron vyslán, do doby, kdy se vrátil zpět do přístavu, uběhlo pouhých deset minut.

Při tomto experimentu Airbus spolupracoval s logistickou firmou Wilhelmsen Ships Services a představitelé obou firem měli z úspěšné zkoušky radost. Šéf projektu Airbus Skyways, Leo Jeoh, řekl: „Jsme nadšeni ze spuštění první zkoušky tohoto typu v námořním světě. Dnešní úspěch je výsledkem měsíců intenzivní přípravy našeho oddaného týmu a silné spolupráce s naším partnerem, s nimiž se vydáváme do nové oblasti námořního průmyslu.“

Konkrétním cílem projektu Skyways je „vyvinout bezpilotní vzdušnou infrastrukturu a zabývat se udržitelností a efektivitou bezpilotních letadel ve velkých městských a námořních prostředích.“ Pro Airbus to navíc není jediný podobný projekt, kterým se odklání od konvenčních letadel směrem k budoucnosti. Před pár týdny například již popadesáté úspěšně zalétal se svým osobním přepravním dronem Vahana a i s ním chce postupně změnit vzdušnou přepravu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym