Brněnská služba Ideální nájemce loni utržila přes 100 milionů korun a chystá se do zahraničí

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

idealni-najemce-zakladatele-brychta-brezina-patera

Foto: Ideální nájemce

Spoluzakladatelé Ideálního nájemce: Tomáš Brychta, Martin Březina a Johny Patera

0Zobrazit komentáře

Tuzemská služba Ideální nájemce zprostředkovává v Brně a Praze majitelům bytů jejich pronájem a zároveň se o ně v době pronájmu stará. O tento servis volných bytových jednotek je stále větší zájem a za loňský rok vyrostlo portfolio bytů Ideálnímu nájemci téměř dvaapůlkrát. Služba si v loňském roce v hrubých tržbách přišla na 104 milionů korun.

Ideální nájemce je součástí společnosti UlovDomov.cz, jež patří pod investiční skupinu Miton a zabývá se nájemním bydlením. Za službou stojí Tomáš Brychta, Martin Březina a Johny Patera, kteří se svým týmem v loňském roce spravovali ve dvou největších českých městech celkem 751 bytů. O rok dříve, v roce 2017, kdy Ideální nájemce expandoval do Prahy, to bylo 469. Celkem má nájemní služba ve správě byty v hodnotě přes 3,6 miliardy korun.

„Po začátcích v Brně se nám zdařila expanze do Prahy, kde máme plnohodnotnou pobočku a byty v Praze nám už tvoří více než polovinu našeho portfolia. Spolupracujeme například i s největším pražským developerem Central Group,“ uvedl spoluzakladatel služby Ideální nájemce Martin Březina. Zatímco v roce 2018 hrubé tržby vyrostly více než trojnásobně, v letošním roce to má být zhruba dvojnásobek. A stejným tempem mají růst i nové byty.

Dvojnásobný růst a příprava na expanzi

Princip služby Ideální nájemce spočívá v tom, že si byt od klienta pronajme a následně ho poskytuje dalším v rámci podnájmu. Pro majitele bytu to znamená jistý příjem z nájemného každý měsíc, i když je zrovna jeho byt neobsazený. O to se již stará Ideální nájemce, který vedle toho řeší i veškeré právní a administrativní náležitosti, kontroluje byt a zařizuje opravy. Jako provize za tyto služby pak jde z ceny nájemného 15 % pro Ideálního nájemce, zbytek zůstává majiteli.

idealni-najemce.cz

Vzhledem k tomu, že se také realitní trh rychle modernizuje, plánuje Ideální nájemce spustit mobilní rozhraní pro majitele i podnájemníky, kde budou veškeré přehledy o platbách, smlouvách a kontrolách. „Chystáme i virtuální prohlídky online. Zájemci tak dostanou možnost projít si nabídky bytů v pohodlí svého domova a na všechno se doptat po telefonu. Fyzicky si byt mohou projít při předání. Tímto krokem jim ušetříme spoustu času s dopravou,“ doplňuje Březina.

Možná ještě důležitější však bude plánovaná expanze do zahraničí. Martin Březina pro CzechCrunch prozradil, že si Ideální nájemce ve spolupráci s Mitonem teprve zpracovává analýzu, která vyhodnotí, jaký trh bude pro první zahraniční expanzi nejvhodnější, ale očekává, že další kroky původem brněnské služby by mohly vést například do rakouské Vídně nebo polské Varšavy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym