IKEA vyvíjí inovativní závěsy, které budou automaticky čistit vzduch v domácnosti. Dorazit mají příští rok

Filip HouskaFilip Houska

ikea-gunrid-3
0Zobrazit komentáře

IKEA již dlouhou dobu není jen výrobcem nábytku. Čím dál usilovněji se soustředí i na chytré doplňky do domácnosti, mezi které patří například žárovky, zásuvky nebo také dálkově ovladatelné rolety, s nimiž by měla vyrukovat během letošního dubna. Tím však iniciativa ohledně moderní domácnosti v podání švédského nábytkářského obra nekončí. Jeho následujícím krokem se totiž mají stát inovativní závěsy Gunrid, které by čistily vzduch v místnostech.

Inovativní závěsy mají být tvořeny ze speciální textilie obohacené škálou příslušných minerálů, které by dokázaly rozkládat škodlivé látky ve vzduchu a zlepšovat tak prostředí v domácnostech. Podle statistik Světové zdravotnické organizace má totiž znečištěný vzduch, jež může mít až život ohrožující následky, dýchat až 90 procent světové populace, což bylo hlavním důvodem, proč se IKEA do tohoto plánu pustila.

„Doufáme, že závěs Gunrid lidem nejen umožní dýchat doma lepší vzduch, ale zároveň jim pomůže uvědomit si, že ovzduší je znečištěné i uvnitř, a bude pro ně inspirací, aby sami změnili své návyky a přispěli k tomu, že na světě bude čistší vzduch,“ říká Lena Pripp-Kovacová, ředitelka divize pro udržitelnost v IKEA Group.

ikea-gunrid-2

Čištění vzduchu samotnými závěsy má být založeno na podobném principu, na jakém funguje fotosyntéza. Jak na závěsy zasvítí světlo (ať už vnitřní, tak venkovní), proces rozkladu vzduchových škodlivin se aktivuje a neinvazivní čištění započne. Právě na této podstatě měl švédský nábytkářský obr několik let spolupracovat s předními výzkumnými univerzitami v Evropě a Asii.

Důležitým aspektem závěsů Gunrid má být i jejich cena. Jak má totiž IKEA ve zvyku, za své produkty si zpravidla neúčtuje žádné výrazně přestřelené ceny, což se má promítnout i v tomto případě. Nehledě na to, že má opět sázet na svůj ikonický minimalistický vzhled, jenž by ladil s ostatními doplňky této značky. Zatím však není přesně jasné, kolik budou stát a jak budou vypadat. Vedle papírových specifikací se ví momentálně jen to, že na pulty dorazí příští rok.

ikea-gunrid-1

Mauricio Affonso, návrhář závěsů GUNRID

„Pro mě je podstatné pracovat na projektech, které se snaží řešit aktuální problémy a jsou pro lidi důležité. Textilie najdete v každé domácnosti, a když lidem nabídneme závěs, který čistí vzduch, poskytneme jim cenově dostupné a prostorově úsporné řešení, které navíc domov ještě zkrášlí,“ říká Mauricio Affonso, vývojář výrobků z IKEA Range & Supply.

Nejde jen o závěsy

Gunrid není jediným projektem, pomocí kterého chce IKEA zlepšovat životní prostředí. Například v Indii se postupně pouští do iniciativy pro výrobu doplňků z rýžové slámy, jednoho z hlavních artiklů, který se na tomto subkontinetu ve velkém pálí a výrazně tak ovlivňuje tamní vzduch. Nelze opomenout ani vizi za ukončení výroby plastových drobností nebo třeba plán týkající se pronajímání nábytku.

Foto: IKEA

Diskuze (0)

Novinka

Anonym