IKEA se po chytrých žárovkách a zásuvkách pouští také do rolet, které půjde ovládat na dálku

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ikea-shades-hero

Foto: IKEA

Chytré rolety od IKEA

0Zobrazit komentáře

Švédský nábytkářský gigant IKEA se před dvěma lety pustil do světa chytré domácnosti, když představil žárovky, které jde ovládat mobilním telefonem nebo hlasovými asistenty a také měnit jejich jas či barvy. Později na žárovky navázal také chytrou zásuvkou a nyní pokračuje ve své ofenzivě, protože jeho chytré produkty se vyznačují především tím, že jsou funkční a cenově dostupné.

Jako další si IKEA vybrala rolety, které začne v následujících měsících prodávat. Jako první se nové chytré rolety Fyrtur a Kadrilj objevily v německém e-shopu IKEA s tím, že je bude možné objednat od 2. února. V České republice, jak tuzemské zastoupení švédské firmy pro CzechCrunch potvrdilo, se budou prodávat od 19. dubna.

Celý produkt je opět, jak je u švédského nábytkářského obra zvykem, velmi jednoduchý. Každá chytrá roleta obsahuje vlastní dobíjecí a odnímatelnou baterii, což znamená, že je není třeba připojovat nikam k síti, a instalace je tak na rozdíl od některých konkurenčních řešení velmi snadná. V balení je pak k dispozici také ovladač, se kterým lze rolety ovládat.

ikea-shades2

Foto: IKEA

Chytré rolety od IKEA lze ovládat ovladačem nebo aplikací

Zkušenost s chytrými roletami by měla být podobná jako se žárovkami, které již IKEA dva roky prodává. To znamená, že si ve stejné mobilní aplikaci budete moci vedle žárovek a zásuvek přidat i rolety a ovládat je vedle fyzického ovladače i přes mobilní telefon – na iOS přes Homekit a hlasovou asistentku Siri a na dalších zařízeních přes Alexu či Google Assistanta. Potřeba je akorát komunikační brána. Podobně jako u žárovek bude možné také nastavit časovač pro automatické stahování nebo vytahování.

Proti konkurenci má navíc IKEA ještě jednu velkou výhodu: její chytré rolety jsou poměrně levné. V České republice budou v prodeji od 2 490 korun za nejmenší variantu do 3 690 korun za tu největší v případě šedé varianty Fyrtur a od 2 690 do 3 990 korun v případě zatemňovací rolety Kadrilj. Nový chytrý systém navíc bude kompatibilní se stávajícím řešením závěsových kolejnic Vidga.

Chytré rolety se tedy brzy dostanou také do České republiky a můžete doufat, že již brzy budou následovat také zmíněné chytré zásuvky, které se zatím prodávají jen v některých zemích. Čeští zástupci IKEA nám potvrdili, že se zásuvky budou prodávat i u nás, ale start jejich prodeje byl prozatím odsunut na neznámý termín. Budeme si tedy muset zatím počkat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym