Pilulka.cz jako první e-shop v Česku spouští v aplikaci Apple Pay. Přidává se i rozvozová služba Wolt

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

pilulka.cz-apple-pay
0Zobrazit komentáře

Dnes již více než 150 tisíc lidí, kteří si v České republice v prvních dnech aktivovali platební službu Apple Pay, může pohodlněji platit stále na více místech. Automaticky platí, že kdo si u své banky aktivuje jablečnou platební službu, může s iPhonem nebo Apple Watch platit u bezkontaktních terminálů místo fyzické platební karty, ale využití nachází Apple Pay také v aplikacích a e-shopech. Jeden z prvních, kdo v Česku tuto možnost zavádí, je Pilulka.cz.

Tuzemská skupina Pilulka, která od roku 2013 se svými internetovými i fyzickými lékárnami působí na českém, slovenském a rumunském trhu, se nejen v Česku rychle rozšiřuje. Zatímco v prosinci jsme psali, že bratři Kasové, kteří za Pilulkou stojí, spolu s franšízanty otevřeli stovku lékáren a míří k dvoumiliardovému obratu, dnes jich mají v Česku už 125. V Pilulka lékárnách jde platit přes Apple Pay od prvního dne a nyní k tomu přibývá i mobilní aplikace.

Pilulka.cz je podle všeho prvním internetovým obchodem v Česku, který Apple Pay ve své mobilní aplikaci spustil. Prozatím integraci jablečné platební služby spustil pouze dopravce Flixbus a připravuje ji také Alza, ale zatím ještě není v provozu. Podobně je na tom také T-Mobile a jistě i mnoho dalších e-shopů a služeb.

Pilulka_Apple_pay

Apple Pay v aplikaci Pilulka.cz

„Majitelé telefonů a tabletů s operačním systémem iOS u nás dělají čtvrtinu všech nákupů, Apple Pay jim platby usnadní. Co se týče lékáren, v nich 24 procent plateb probíhá bezhotovostně. I zde tedy vidíme velký potenciál – platba mobilem ušetří čas oběma stranám,“ říká Tomáš Záruba, produktový manažer Pilulka.cz, která na integraci Apple Pay spolupracovala s globálním poskytovatelem on-line plateb PayU.

Přes Apple Pay rozvoz jídla v Praze i Brně

To je pozitivní zpráva, protože PayU se chystá také v České republice spustit podporu pro Apple Pay ve velkém, což by mělo vést k dalším obchodům a firmám, které jednoduchou platbu pro majitele iPhonů a dalších produktů od Applu umožní. Prozatím však žádný e-shop nenasadil Apple Pay také přímo do svého webového rozhraní, v němž by pak šlo nakupovat snadněji také na Macu.

Je tomu tak i v případě rozvozové služby Wolt, která už má Apple Pay ve své mobilní aplikaci také. Finský startup loni v létě vstoupil do Prahy a nedávno i do Brna, kde rozváží jídla z populárních podniků a zakládá si na doručení do 30 minut. Jeho mobilní aplikaci v minulosti ocenil i samotný Apple a majitelé iPhonů nyní mohou objednat oběd nebo večeři ještě jednodušeji.

wolt-apple-pay

Apple Pay v aplikaci Wolt

Apple Pay mohou aktuálně využívat klienti České spořitelny, Komerční banky, Air Bank, Monety, mBank, J&T Banky, Twista a také Edenredu, který vydává stravenky. Další banky by se měly přidat v průběhu roku, ale přesný termín ani seznam zatím není známý. Jisté je však to, že na Apple Pay naskakují majitelé iPhonů mnohem významněji oproti konkurenční službě Google Pay, která má i po více než roce na trhu pouze zhruba polovinu uživatelů. Nicméně například Pilulka prý již brzy chystá integraci i právě platební služby Google Pay.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym