Vstupem 8 firem ze Silicon Valley na burzu vznikne pět tisíc nových dolarových milionářů. Trh s nemovitostmi se otřese

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

Až z pěti tisíc technologických pracovníků z osmi firem v Silicon Valley by se mohli v příštích letech stát dolaroví milionáři. Půjde přitom o důsledek toho, že se z jejich zaměstnavatelů stanou veřejně obchodovatelné firmy, což celkově uvolní stovky miliard dolarů v tržní kapitalizaci. Takové závěry odhalila práce analytika Denize Kahramanera z americké společnosti Compass, který výsledek prezentoval serveru Yahoo Finance.

Mezi společnostmi, které se letos dostanou na burzu, by měli být i miliardové startupy jako Airbnb, Uber a jeho konkurent Lyft, komunikační platforma Slack, bezpečnostní startup Palantir Technologies, fintech Robinhood, sociální síť Pinterest a potenciálně také zřejmě nejznámější síť coworkingů na světě WeWork.

Jedním z účinků přívalu kapitálu do okolí San Francisca bude podle Kahramanera velký dopad na trh s nemovitostmi, což je ostatně rysem každé rychle rostoucí ekonomiky. Dále by se tak mohly prohlubovat problémy s dostupností bydlení v San Franciscu, které je už nyní nejbohatší oblastí Spojených států s třetím největším počtem milionářů na světě. Město má také podle dat společnosti Expestistan světově pátý nejvyšší index životních nákladů.

san-francisco-1633202_1280

San Francisco

Do pěti let tak podle Kahramanera nemá být v celém San Franciscu jednopokojový byt s cenovkou pod jeden milion dolarů (22 milionů korun). V současné době přitom lze běžně vidět v online nabídkách i jednotky za 750 tisíc dolarů. Ruku v ruce s tímto jdou i ceny za rodinné domy, které by se mohly vyšplhat až na 5 milionů dolarů (113 milionů korun). Situace je už v současnosti tak zoufalá, že jen zhruba 12 % amerických domácností si zde může dovolit koupit bydlení. Až 60 % technologických pracovníků si nemůže dovolit bydlet v San Franciscu vůbec, přestože mají průměrně platy blížící se k 12 tisícům dolarů měsíčně, tedy 272 tisícům korun.

Yahoo Finance dále uvádí, že počty milionářů, kteří vzejdou ze současných vstupů na burzu (IPO) až pětinásobně překonají počty milionářů vzešlých z IPO Googlu či Facebooku. A ačkoliv se nedá říct, že všichni ihned nakoupí nemovitosti, šéf startupu s nabídkami pronájmů Zumper, Anthemos Georgiades, předpokládá, že jen letos stoupnou ceny nájmů v San Franciscu o 10 procent.

elonmuskxx

Přečtěte si takéTesla nakonec většinu svých kamenných obchodů nezavře. Zdraží kvůli tomu ale téměř všechna svá vozidlaTesla nakonec většinu svých kamenných obchodů nezavře. Zdraží kvůli tomu ale téměř všechna svá vozidla

Konkrétní termíny, kdy se z technologických gigantů stanou veřejně obchodovatelné firmy, jsou většinou do poslední chvíle tajemstvím. To však znamená pro trh s nemovitostmi jen další nejistotu a tak jsou změny vidět již nyní. Kupci chtějí nemovitosti kupovat již nyní, kdy jsou ještě zákonitě levnější, zatímco prodejci čekají právě na jednotlivé vstupy na burzu.

Život v autě a bez dětí

Už v současnosti je trh s nemovitostmi v Silicon Valley tak drahý, že se až bizarními způsoby projevuje na tamním životě. Postupně se tak začínají objevovat zprávy o lidech, kteří jsou kvůli výši nájmů nuceni žít v autech či člunech – jen v nedalekém Los Angeles jich takto žije 15 tisíc. Nezřídka se také objevují příběhy lidí, kteří žijí v obytných vozech na parkovišti přímo před místem svého zaměstnání nebo přímo v kancelářích.

Aby toho nebylo málo, vysoké životní náklady mají efekt i na demografii oblasti. Společnost Blind provedla na podzim průzkum mezi osmi tisíci pracovníky technologických firem z celého světa s důrazem na San Francisco a zjistila, že 58 % z nich odkládá kvůli vysokým nákladům na život založení rodiny. Vzhledem k momentální situaci se navíc nedá očekávat, že by se tento trend v dohledné době změnil.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym