Designér vytvořil přesýpací hodiny s mikroplasty místo písku. Mají upozorňovat na znečištění planety 

Nela VítováNela Vítová

hourglass-microplastic1
0Zobrazit komentáře

Znečištění planety plasty je stále diskutovanějším tématem a lidé z různých oborů se proti tomuto problému snaží bojovat či na něj alespoň upozornit. Stejně tak se rozhodl i australský designér Brodie Neill, který vytvořil přesýpací hodiny a místo písku je naplnil plastovými mikročásticemi. Jeho hlavním cílem je upozornit na rostoucí problém znečištění zemských oceánů a přimět veřejnost ke změně.

Plast použitý pro výrobu hodin přitom autor sám nasbíral na tasmánských plážích u Austrálie, kde vyrůstal. „Přesýpací hodiny mají zdůrazňovat rozsah problému se znečištěním planety plasty. Spolupracuji s organizací NGO, se spoustou agentur na ochranu životního prostředí a lidmi, kteří pláže pravidelně čistí. Každý kus mých hodin bude obsahovat plast sesbíraný právě ve spolupráci s těmito institucemi,“ vysvětluje autor pro server Dezeen.

hourglass-microplastic3

Zájemci o tento nadčasový designérský kousek by měli podle Neilla mít i možnost vybrat si přesnou lokalitu, odkud bude plast sesbíraný. Dané místo bude potom při výrobě označeno na mapě vyryté na stříbrné čepici hodin nacházející se na obou jejích vrcholech, které reprezentují severní a jižní pól. Díky tomu budou hodiny odkazovat na přesné místo na zemi a upozorňovat na fakt, že plasty jsou znečištěné všechny kouty světa.

„Chci tím zdůraznit, že na záchranu naší planety máme omezený čas. A pokud nebudeme opatrní, naše pláže a pobřeží budou místo písku tvořit malé části plastů,“ říká Neill.

Umělci proti znečištění

Přesýpací hodiny se chystá Brodie Neill poprvé představit tento týden při příležitosti letošního Milánského Design Weeku. Jeho výtvor bude součástí výstavy prezentující díla s využitím recyklovaných plastů, na které se podílí celkem 30 světově proslulých umělců, designerů a architektů. I ti se svými výtvory snaží odkázat na tento problém a sdělit tak společnosti, že je třeba situaci změnit.

hourglass-microplastic2

Zmíněnou část výstavy má na starosti italská designérka a galeristka Rossana Orlandi, která již na loňském ročníku této akce poprvé představila svou kampaň s názvem „guiltless plastic“ (v překladu „plast bez viny“). Jejím cílem bylo změnit nahlížení na plasty a přimět veřejnost, aby tento materiál užívala zodpovědně. „Beru to jako misi. Chci změnit význam plastů a upozornit, že je nevinný,“ komentuje Orlandi.

Neill s využitím plastových materiálů pracuje již od roku 2016, kdy poprvé představil veřejnosti své dílo s názvem Gyro table. Šlo o kruhový stůl vykládaný kousky recyklovaných plastů vylovených z oceánu. Rok poté vydal dokonce celou sérii nábytku Ocean Terrazzo. Obě díla jsou prakticky stejná, rozdíl je ve využití materiálů, do kterých byl plast zasazen. V prvním případě malé kousky plastu vkládal do mramoru a žuly, u novější kolekce se rozhodl využít pryskyřice.

airbnb-louvre1

Přečtěte si takéHostem u Mony Lisy. Díky Airbnb lze vyhrát unikátní ubytování přímo v pyramidě pařížského LouvruHostem u Mony Lisy. Díky Airbnb lze vyhrát unikátní ubytování přímo v pyramidě pařížského Louvru

Kromě zmíněných přesýpacích hodin letos Neill představí právě i zcela novou černou kolekci nábytku Flotsam navazující na sérii z roku 2017. Jde o lavici a další kusy nábytku, které jsou vyrobeny z recyklovaného plastu. Název kolekce je podle tvůrce odvozen od anglického slova float, tedy plout, kterým upozorňuje na plovoucí plast na hladině oceánu. „Název odkazuje na plastový odpad plouvoucí na hladině oceánu, který se postupně láme na menší a menší částečky působením tlaku vody a jeho vystavením slunečnímu záření,“ dodává.

gyro_table

Gyro table vyrobený z částeček plastu

flotsam

Kolekce Flotsam z roku 2017

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym