Mapy.cz spouští několik novinek pro řidiče. Nově zobrazí navigaci v jízdních pruzích a rychlostní limity

Michal MarekMichal Marek

mapy.cz-limity
0Zobrazit komentáře

Mapy.cz byly vždy populární mezi pěšími výletníky a cyklisty. Mají totiž skvěle propracované podklady turistických map a v této oblasti jen těžko hledají konkurenci. Navíc přináší i různé zajímavé funkce jako plánování výletního okruhu po okolí nebo měření uražené vzdálenosti. Nyní ale český internetový obr Seznam, pod něhož Mapy.cz patří, přichází s dalšími novinkami, kterými cílí na motoristy.

Mezi řidiči Mapy.cz nikdy tak silnou pozici jako u pěších neměly. To chce ale Seznam změnit a nyní přichází na Android i iOS s vylepšeními. Nová verze mapové aplikace umí zobrazovat aktuální povolenou rychlost a varovat řidiče při jejím překročení. Přibyla navíc i velice užitečná funkce navigace v jízdních pruzích. U komplikovaných křižovatek tak bude mít řidič vždy k ruce nápovědu, kam se zařadit, aby nejsnáze dorazil do svého cíle.

Konkurence svědčí

Pokud jste zvyklí v autě pravidelně využívat Google Maps, Waze či třeba populární placenou navigaci Sygic, nejspíš vás nové Mapy.cz k přechodu nepřinutí. Tyto konkurenční navigace jsou přeci jen od začátku cílené na řidiče a mají řadu výhod, přičemž tou hlavní jsou aktuální data o dopravě. Těmi vyniká zejména aplikace Waze a mnozí řidiči na ni proto nedají dopustit. Dle informací z ledna tohoto roku ji využívá měsíčně 700 tisíc Čechů.

Waze sbírá data na základě pohybu a hlášení svých uživatelů a je schopen efektivně plánovat trasu tak, aby se řidič vyhl dopravním komplikacím či zácpám. Původně izraelská aplikace se stala dokonce natolik populární, že ji v roce 2013 koupil za miliardu dolarů Google. Ten ji nechal nadále žít vlastním životem a její data i funkce využívá pro rozvoj vlastních Google Maps.

Vylepšení aplikace Mapy.cz je ovšem i tak pozitivní novinka. Konkurence na poli map a navigací je určitě vítaná a právě vysoké popularitě Seznamu a kvalitě jeho map vděčíme za to, že se u nás rozvíjejí i například Google Maps. V zemích, kde podobná konkurence neexistuje, se Google zdaleka tolik snažit nemusí a na kvalitě jeho mapových podkladů či třeba dostupnosti dat o hromadné dopravě je to leckde v zahraničí znát. Díky novinkám v Mapy.cz by tak Google například mohl do Česka přijít i právě s rychlostními limity, které na jiných trzích již má, ale u nás zatím nikoli.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym