Česká spořitelna v létě nasadí Google Pay. Na Androidu doplní platební aplikaci Poketka

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Google Pay

0Zobrazit komentáře

V posledních měsících ovládlo diskuze o mobilních platbách především Apple Pay, které přišlo v únoru po několikaletém čekání do České republiky a prakticky okamžitě ho začaly používat desítky tisíc uživatelů. Mobilními zařízení však pochopitelně platí také lidé, kteří mají telefon s operačním systémem Android. Alternativu pro Apple Pay u nich tvoří Google Pay, ale také mnoho dalších alternativ.

Rozdíl mezi uzavřeným ekosystémem Applu, kde musí všichni využívat právě řešení přímo od amerického giganta, a otevřenějším světem Googlu je v tom, že na Androidu uživatelé nutně nemusí pro platby používat pouze Google Pay (dříve Android Pay). Banky a další instituce si mohou vytvářet vlastní aplikace, se kterými lze platit u bezkontaktních terminálů, i proto, že jim výrobci umožňují přístup k čipu NFC.

V České republice tak dosud mohli zákazníci platit mobilem s Androidem jak u Monety, Komerční banky, mBank, Equa banky, J&T Banky, Fio banky i Revolutu a Edenredu, kteří všichni nasadili Google Pay, tak také u České spořitelny, Air Bank, ČSOB a Sodexa, kteří mají vlastní aplikace. Největší tuzemská banka, Česká spořitelna, se nicméně nově chystá nabídnout také Google Pay.

poketka-ceska-sporitelna

Aplikace Poketka

Vlastní aplikace spořitelny se jmenuje Poketka (dříve Saifu) a aktuálně ji pro platby mobilem používá více než 19 tisíc klientů. Magazín fZone včera přinesl informaci, že by mělo Google Pay nahradit v nabídce pro uživatele s Androidem právě Poketku, ale jak pro CzechCrunch upřesnila Česká spořitelna, nic takového v plánu není.

Úspěch i bez marketingu

„Poketku se zavírat nechystáme, počet jejích uživatelů stále roste, aktuálně překročil 19 tisíc, což je na službu, kterou nepromujeme žádnou speciální komunikační kampaní, velký úspěch,“ uvedl tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý s tím, že aplikace Poketka zůstane nadále funkční. I proto, že má některé specifické a unikátní funckionality, které jiné platební metody nenabízejí.

„Ať už je to velmi rozsáhlý slevový program, tak zejména možnost vygenerovat si pro internetové platby virtuální platební karty, což je v tuto chvíli na českém trhu zcela unikátní funkcionalita, kterou klienti využívají zejména při nákupech na neznámých e-shopech,“ doplňuje Hrubý. Google Pay plánuje Česká spořitelna spustit v průběhu léta jako komplementární službu právě k Poketce.

tomas-cupr-rohlik2

Přečtěte si takéŠéf Rohlik.cz Tomáš Čupr vyprodal dluhopisy za 777 milionů korun. Nově je lze obchodovat na burzeŠéf Rohlik.cz Tomáš Čupr vyprodal dluhopisy za 777 milionů korun. Nově je lze obchodovat na burze

Klienti České spořitelny si tak budou moci vybrat, jakou aplikací chtějí platit, případně používat klidně obě služby. Google Pay nicméně bude mít proti Poketce jednu zásadní výhodu – bude podporovat platební karty od Visy i Mastercard, vlastní aplikace spořitelny umí pouze Visu.

ceska-sporitelna2

Foto: Česká spořitelna

Pobočka České spořitelny

Od léta nicméně bude zajímavé sledovat, jaký vliv bude mít nasazení Google Pay na uživatelskou základnu, která začne mobilem platit. Integrované řešení přímo do operačního systému, které se jednoduchostí i užitím podobá Apple Pay, by mohlo přilákat další klienty, kteří si dosud nechtěli stahovat další aplikaci, nebo o ní ani nevěděli.

Apple Pay totiž po více než dvou měsících v České spořitelně využívá už přes 80 tisíc uživatelů a jejich počet neustále roste. Největší česká banka odhaduje, že má mezi svými více než 4,5 miliony uživatelů 300 tisíc těch, kteří používají iPhone. Klientů s Androidem tak bude několikanásobně více, a proto je i potenciál pro Google Pay i Poketku ještě větší.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym