Evropská unie definitivně zakazuje jednorázové plasty. Skončit mají příbory, kelímky i brčka

Nela VítováNela Vítová

plastic-cup
0Zobrazit komentáře

Téma ekologie a s tím spojené smysluplnější užívání plastů je čím dál více skloňovaným tématem. Již nějakou dobu se spekulovalo o zákazu jednorázových plastů, které jsou jednou z hlavních příčin znečištění světových moří a oceánů. Zhruba před rokem byl předložen Evropskou komisí návrh týkající se této směrnice a dnes ho členské státy Evropské unie prostřednictvím Rady EU definitivně schválily.

Zákaz prodeje jednorázových plastových výrobků, jako jsou brčka, příbory, talíře a další produkty, by měl přispět v boji za snížení množství plastového odpadu na Zemi, a především v oceánech. Nová legislativa se však bude kromě jednorázových plastových výrobků zaměřovat i na ostatní druhy plastů. Větší důraz bude kladen na omezení jejich používání na úrovni členských států Evropské unie.

V tomto případě se bude nařízení týkat samotných výrobců, kteří budou povinni označit takové obaly patřičným designem včetně poznámky s návodem na nakládání s odpady a jejich odklízení. To se bude týkat především plastových kelímků a dalších nádob na potraviny, kterých by tak mělo postupně ubývat.

bird-plastic-waste-beach-min

„Společnost v Evropě si čím dál naléhavěji uvědomuje, že musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zastavili znečišťování moří a oceánů plasty. Evropská unie tuto jasnou výzvu svých občanů slyší a rozhodla se postavit se k ní čelem. Výsledkem jsou konkrétní opatření k omezení spotřeby jednorázových plastů,“ komentuje situaci první místopředseda Komise odpovědný za udržitelný rozvoj, Frans Timmermans.

Zelenější budoucnost

Nová legislativa by měla Evropu posunout o krok kupředu k ekologičtější budoucnosti a také zajistit lepší podmínky pro podniky, které tak získají nové příležitosti na poli konkurenceschopnosti. Evropa ročně vyprodukuje 25 milionů tun plastového odpadu. Alarmující však je, že pouhých 30 % z něj se recykluje. Dalších 39 % je spáleno a zbylých 31 % skončí na skládkách.

Podle předních osobností, které za novým nařízením stojí, je proto třeba nejen omezit množství plastového odpadu, ale většinu z něj také recyklovat a zajistit tak jeho další využití. Podle komisaře pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov Karmenua Velly se bude nová legislativa o jednorázových plastech týkat až 70 % plastových výrobků tvořících odpad v oceánech.

jonasova-klepek

Přečtěte si takéSoňa Jonášová a Cyril Klepek: Společnost musí začít fungovat udržitelně. Je to otázka našeho přežitíSoňa Jonášová a Cyril Klepek: Společnost musí začít fungovat udržitelně. Je to otázka našeho přežití

Nově schválené předpisy se zčásti liší podle různých druhů plastových výrobků. Tím hlavním je však zákaz jednorázových plastových výrobků, pro které již na trhu existuje lepší alternativa. Mezi ty hlavní patří především plastové lahve, vatové tyčinky, hygienické potřeby, příbory, tácky, brčka, kelímky a nádoby na potraviny z expandovaného polystyrenu a všechny výrobky z oxo-rozložitelných plastů.

plastic-bottles

Nařízení se ale týká mimo jiné i tabákových výrobků, a to konkrétně plastových filtrů v nich umístěných. V případě takových produktů budou výrobci povinni jejich obal patřičně označit upozorněním včetně poznámky o možných škodách hrozících životnímu prostředí při odhození filtru jinam než do koše.

Navýšení recyklace

Na základě dohody členských států by mělo být do roku 2029 recyklováno 90 % všech plastových lahví. Výrobci jsou zároveň povinni do pěti let vyrábět plastové lahve pouze tak, aby s nimi jejich víčka byla spojená a nedocházelo k tomu, že je lidé budou v takovém množství vyhazovat na ulici. To se týká plastových nádob o objemu do tří litrů. Do roku 2025 by mělo být docíleno toho, že plastové lahve budou obsahovat 25 % recyklovaných plastů, a do roku 2030 by toto číslo mělo stoupnout až na 30 %.

Rozhodnutí Rady Evropské unie bude nyní zveřejněno v Úředním věstníku Evropské unie a směrnice poté vstoupí v platnost 20 dní po vyhlášení. Členské státy budou mít dva roky na to, aby hlavní prvky nové legislativy zavedly do svých zákonů. Další povinnosti výrobců musí být v závislosti na druhu výrobku provedeny až do roku 2024.

Plasty pomalu mizí i v Česku

Do iniciativy za lepší životní prostředí se už dříve zapojilo několik tuzemských firem, kterých se problém s plasty ve velké míře týká. Na dnešní schválení nového nařízení zareagoval také internetový supermarket Košík.cz, který k dnešnímu datu ze své nabídky vyřadil poslední jednorázové plastové obaly. Zákazníkům místo toho nabízí ekologičtější alternativy, kterými jsou například materiály vyrobené z cukrové třtiny, kompostovatelného papíru, dřeva nebo speciálních C-PLA bioplastů.

plastic-waste-ocean-sea-min

Oceány jsou zamořené plastovým odpadem

Jednorázové plasty již před časem začal nahrazovat také konkurenční Rohlik.cz Tomáše Čupra či tuzemský fastfood UGO a obecně jsou velkým tématem především kelímky, v nichž si lidé každý den vychutnávají svou kávu. Své „protiplastové“ iniciativy dlouhodobě podporuje IKEA a přidávají se i další velcí hráči jako Lidl či Starbucks.

Nadměrné užívání plastů nevede pouze ke znečišťování planety plasty samotnými. Jejich užívání zvyšuje také riziko zvýšené existence skleníkových plynů a spotřebu ropy vzhledem k tomu, že plasty jsou vyráběny právě z ropných derivátů. I to se někteří vědci snaží změnit. Pokud by nadále bylo užíváno takové množství plastů jako doposud, na jejich výrobu by do roku 2050 připadalo 20 % celkové spotřeby ropy a 15 % emisí skleníkových plynů. V mořích by tak nakonec bylo více plastů než ryb.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym