IKEA rozjíždí kampaň pro udržitelný způsob života. Spouští k tomu i mobilní aplikaci s výzvami

Filip HouskaFilip Houska

ikea-cerny-most-praha1

Foto: Arch.Design

IKEA Černý Most

0Zobrazit komentáře

IKEA již dlouhou dobu usiluje o udržitelné životní prostředí. Ať už je to postupná eliminace jednorázových plastů, možnost pronájmů nábytku včetně rychlých oprav poničených kusů nebo výroba produktů ze slámy s cílem minimalizovat znečišťování ovzduší, pro švédského nábytkářského giganta jde o jednu z nejzásadnějších priorit. Celá věc nicméně nestojí pouze na samotné firmě, ale také na jejích zákaznících.

Právě zákazníci mnohdy nemají o udržitelném způsobu života dostatek informací, od nichž by se mohli odpíchnout. A to je pro IKEu další důležitý krok. Na svých oficiálních stránkách proto švédská firma spustila novou sekci, která slouží jako digitální prostor pro načerpání motivace a přesvědčení, že je možné žít stejně dobře a zároveň u toho chránit planetu.

ikea-nadobi

IKEA svými produkty motivuje k udržitelnému způsobu života

IKEA novou sekci nazvala Lepší svět začíná doma a nabízí v ní celou řadu různých tipů, jak udržitelný způsob života zahájit. Nechybí tak metody pro šetření vody v domácnosti, postupy k minimalizování odpadu v kuchyni na základě přípravy jídla do krabiček nebo třeba výhody, proč je prospěšné jíst alespoň jednou týdně pouze rostlinnou stravu.

Tímto však celý výčet, obohacený o sortiment produktů pro udržitelnější a zdravější život, nekončí. To hlavní se odehrává v rámci mobilní aplikace IKEA Better Living, která je dostupná zdarma v App Storu  (iOS) a Google Play (Android). Díky ní totiž uživatelé mohou své veškeré snahy pro ekologičtější život přesně měřit a celou aplikaci brát jako formu sociální sítě, kde je možné soutěžit s ostatními lidmi a porovnávat jednotlivé úspěchy.

ikea-better-living

Namátkou lze vybrat například výzvu pro naplňování znovupoužitelné lahve vodou, recyklování nebo kratší čas sprchování. Celkově jde až o 75 různých nápadů. Součástí jsou i různé virtuální odznaky, ocenění a obecně motivační prvky.

IKEA chce mimo jiné motivovat také prostřednictvím reálných odměn, a to v podobě elektronických dárkových karet, které obdrží ti, jež do 22. května prokáží „největší pozitivní vliv“ na životní prostředí. Hlavní cenou je poukaz na 10 tisíc korun pro 5 vítězů, který je doplňován sedmitisícovými a pětitisícovými variantami pro 10, respektive 15 nejlepších.

Tipy, které IKEA doporučuje:

  • Když se něco rozbije, opravte to.
  • Pokud něco už nepotřebujete, namísto vyhazování to darujte. Určitě se najde někdo, komu se to bude hodit. Ať už charita nebo soused.
  • Pěstujte vlastní bylinky a zeleninu. Vždycky se najde kousek místečka na parapetu, balkoně nebo na zahradě. Dnes už navíc existuje spousta šikovných výrobků, které vám s tím pomohou. 
  • Sprchujte se kratší dobu, ne déle než 5 minut. Každá minuta sprchování navíc vás stojí 184 korun ročně.
  • Používejte koberce. Udrží déle teplo a jsou navíc příjemné na dotek.
  • Zapomeňte na sušičku a sušte prádlo postaru na vzduchu. Oblečení vám vydrží déle a ušetříte na energiích.
  • Vyměňte klasické žárovky za LED. Ušetříte na energií a navíc vydrží daleko déle.
  • Pokud máte okna na jih, roztáhněte přes den žaluzie, ať nemusíte zbytečně topit.
  • Používejte dobíjecí baterie.
  • Vypínejte zásuvky, které právě nepoužíváte, nebo z nich vytáhněte kabely.
  • Na zahradu si dejte barel na zachytávání dešťové vody na zalévání. 
  • Průměrně lidé vyhodí až tři tašky jídla ročně. Využívejte v kuchyni zbytky a jídlo správně skladujte, aby se nezkazilo. 
  • Více choďte. Je to zadarmo a navíc dobré pro vaše zdraví.
  • Využívejte veřejnou dopravu místo auta. 
  • Pokud si dáváte rádi kávu s sebou, používejte vlastní hrníček. Jestliže si ho zapomenete, neberte si aspoň kartonovou ochranu na horké nápoje a víčko. A každý nápoj dokážete vypít i bez brčka.
ikea-better-living-2

Foto: IKEA

Diskuze (0)

Novinka

Anonym