Startup Earth Traveler představil ultralehký přívěs vyrobený z kuřecího peří a pryskyřice

earth-traveler
0Zobrazit komentáře

Mít vlastní domov zapřažený za vozem a vyrazit s ním kamkoliv se vám zlíbí, to je jedno z největších lákadel, proč si pořídit vlastní obytný karavan. Tento způsob trávení dovolené vyhledává i stále větší počet Čechů. Podle statistik z minulého roku bylo v Česku registrováno celkem 30 763 karavanů, což je téměř dvojnásobné číslo oproti stavu před pěti lety. Jejich obliba roste i díky stále většímu luxusu, které nové karavany nabízejí. Najdete v nich vybavenou kuchyň, ložnici, samostatný prostor pro relax třeba u televize i koupelnu s vodou ohřívanou solárními panely.

Ceny těchto přívěsů se však pohybují v řádu statisíců korun, a proto se jedná o poměrně vysokou investici. Existuje však i jiné řešení, jak si užít dovolenou s vlastním přívěsem. Na trhu existuje kategorie kompaktních obytných přívěsů, které sice nedisponují tak honosnou výbavou, ale na druhou stranu skýtají celé množství jiných výhod, jako například nízkou hmotnost a možnost zapřáhnout karavan za jakýkoliv vůz. A jak dokazuje nejnovější projekt mexického startupu Earth Traveler, i s takovýmto karavanem můžete prožít dovolenou jako v bavlnce.

Earth Traveler-karavan

Plně rozložený karavan

Angel Irlanda, zakladatel tohoto startupu, je nadšeným cestovatelem a majitelem Fiatu 500, vozu, který není zrovna ideální volbou pro tažení přívěsu. Irlanda dlouhé roky přemýšlel o možnosti, jak během svých cest kempovat v co největším pohodlí, až jej napadlo zkonstruovat kompaktní přívěs, který by se dal připojit i za jeho pětistovkový Fiat. Začal proto s návrhem přívěsu, který vychází z tvaru kapky a inspiraci našel i v aerodynamických prvcích používaných v leteckém průmyslu. Pro výrobu prototypu použil kombinaci sklolaminátu a dřeva, ovšem pro dvě produkční verze zvolil úplně jiný materiál.

Lehký jako pírko

První model T250LX má kapacitu čtyř osob a kostru vyrobenou z karbonových vláken. Díky tomu je jeho váha pouhých 98 kilogramů, ovšem drahý karbon se silně odráží na ceně karavanu, která se vyšplhala na 30 975 dolarů (716 tisíc korun). Proto Irlanda navrhl ještě druhý model T300 o stejné kapacitě, který je cenově mnohem dostupnější. Stojí 10 tisíc dolarů (213 tisíc korun) a i tento karavan je díky hmotnosti 135 kilogramů lehký jako pírko, a to téměř doslova.

Pro výrobu jeho kostry totiž byla použita směs kuřecího peří a pryskyřice, která dobře izoluje a odolá i nepřízni počasí. Že jsou oba karavany extrémně lehké, dokazuje porovnání s ostatními výrobky na trhu, které běžně přesahují váhu jedné tuny v plně vybaveném provedení a i ty nejmenší karavany váží kolem půl tuny.

Earth Traveler-karavan

Interiér

Přívěs je ve svém základu v podstatě jen skořepinou s výklopnými stěnami a střechou vybavenou moskytiérou. Ve složeném stavu má karavan rozměry 1,5 × 1,5 × 3,3 metru, v rozloženém stavu 3,3 × 2,1 × 3,3 metru. Na bocích jsou k dispozici markýzi a o vnitřní osvětlení se stará pětice LED diod.

Ke karavanu je možné připojit i kompatibilní stany pro co největší komfort. Přívěs je navíc možné dovybavit dalšími příplatkovými prvky, jako je kuchyňské vybavení či náčiní pro pobyt v přírodě, a je možné jej uzpůsobit i pro převoz nákladů.

skoda-citigo-e

Přečtěte si takéŠkoda Auto představila svůj první elektromobil. Citigo na baterky ujede přes 250 kilometrůŠkoda Auto představila svůj první elektromobil. Citigo na baterky ujede přes 250 kilometrů

Celý projekt je stále v začátcích a Earth Traveler momentálně pracuje na prvním sériovém modelu. Na oba dva modely je však již možné provádět předobjednávky s 25% slevou a autor očekává, že by mohl první zákazníky obsloužit za 5 až 7 měsíců.

Earth Traveler-karavan

Vyklopená vrchní část

Earth Traveler-karavan

Ve složeném stavu

Earth Traveler-karavan

Doplňkové vybavení

Foto: Earth Traveler

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym