Zvedněte nám daně, žádají nejbohatší Američané v čele s Georgem Sorosem. Chtějí napravovat nerovnost ve společnosti

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

george_soros_at_desk

Foto: George Soros

George Soros

0Zobrazit komentáře

Amerika má morální, etickou a ekonomickou zodpovědnost, aby více zdanila naše bohatství. To je věta, kterou by možná někteří nečekali z úst právě těch nejbohatších, nicméně ve Spojených státech lidé s nejvíce penězi na kontě skutečně o vyšší daně žádají. Celkem devatenáct boháčů podepsalo otevřený dopis, v němž popisují, proč by jim měly být zvednuty daně.

Už koncem příštího roku půjdou Američané volit nového prezidenta. Je to právě prezident, který může zásadním způsobem ovlivnit daňovou politiku celých Spojených států, a proto je otevřený dopis téměř dvou desítek miliardářů mířen na prezidentské kandidáty, kteří se budou o nejvyšší úřad, do něhož nastoupí v roce 2021, ucházet.

„Chceme vyzvat všechny kandidáty na prezidenta, ať už jsou to republikáni nebo demokraté, aby podpořili rozumnou daň z bohatství pro nejbohatší desetinu z nejbohatšího 1 % Američanů – pro nás. Další dolar nových daňových příjmů by měl přijít od finančně nejšťastnějšího obyvatelstva, nikoliv od Američanů se středními či nižšími příjmy,“ stojí v otevřeném dopise.

Abigail Disney

Pod žádostí o zvýšení daní pro ty opravdu nejbohatší Američany jsou podepsáni například známý finančník a jeden z nejvýznamnějších světových filantropů George Soros, pravnučka spoluzakladatele zábavního obra Disney Abigail Disney, spoluzakladatel Facebooku Chris Hughes či příslušníci čtvrté generace zámožné rodiny Pritzkerových, Regan a Liesel.

Důvod, proč zmínění miliardáři spolu s dalšími bohatými kolegy (a jedním anonymním signatářem) chtějí odvádět státu větší daně, je jednoduchá. Nově získané peníze by měla vláda podle nich použít pro investice do oblastí týkající se čisté energie, univerzální dětské péče, slev na studentské půjčky, vylepšení infrastruktury nebo daňových úlev pro nízkopříjmové rodiny.

„Jsme součástí problému, tak nás zdaňte.“

Zavedení daně z bohatství je podle představitelů nejbohatší vrstvy „zájmem naší republiky“ a zároveň instrumentem, který podle nich podporuje většina Američanů. Podle výpočtů, které signatáři uvádějí v otevřeném dopise, by mohla taková daň přinést do federálního rozpočtu v následujících 10 letech téměř 3 biliony dolarů, což je více než 67 bilionů korun.

S takovým návrhem již přišla senátorka Elizabeth Warrenová, která chce být v příštím roce demokratickou prezidentskou kandidátkou. V jejím návrhu je zdanění pouze 75 tisíc nejbohatších rodin v zemi, a to následujícím způsobem: na majetku přesahujícím 50 milionů dolarů by se platila z každého dolaru daň ve výši 2 centů a další 1 cent by přibyl u majetku přesahující 1 miliardu.

george_soros_-_festival_economia_2012_01

Foto: Niccolò Caranti

George Soros

Jde zatím pochopitelně jen o jeden z předběžných návrhů a lze očekávat, že se kolem daně z bohatství ještě strhne zejména v příštím roce v rámci prezidentské kampaně velká debata. Signatáři výzvy nicméně právě takový podobný princip podporují a uvádějí šest důvodů, proč by se měl zavést.

Daň z bohatství má pomoci v boji s klimatickou krizí, zajistit silný instrument pro větší ekonomický růst celé země a také pro zlepšení celého zdravotnictví. Miliardáři rovněž argumentují tím, že taková daň je férová, jelikož pomůže snížit rozdíly mezi skutečnými sazbami daně, které nyní zaplatí ty nejbohatší rodiny proti ostatním rodinám, jež paradoxně mohou poměrově platit více.

stewart-butterfield-slack-big

Přečtěte si takéZ 25 tisíc na 50 milionů dolarů. Jak první investoři proměnili vstup do Slacku v pohádkové zhodnoceníZ 25 tisíc na 50 milionů dolarů. Jak první investoři proměnili vstup do Slacku v pohádkové zhodnocení

Na závěr pak signatáři připomínají, že daň z bohatství posílí americkou svobodu a demokracii, jelikož v zemích s vysokou mírou ekonomické nerovnosti může docházet ke koncentraci politické moci a přechodu k plutokracii, a také že jde o patriotickou záležitost, kdy by měli všichni Američané přispívat, čím mohou, k úspěchu země, a ti nejbohatší nejsou žádnou výjimkou.

Například jedna z nejmladších signatářek, pětatřicetiletá Liesel Pritzker Simmonsová, jejíž rodina disponuje jměním kolem 33 miliard dolarů, podle Bloombergu řekla v narážce na stále rostoucí nerovnost ve společnosti následující: „Jsme součásti problému, tak nás zdaňte.“

Diskuze (0)

Novinka

Anonym