Aukční síň Sotheby’s poprvé v historii láká na raritní tenisky. Součástí je i první model z vaflovače od Nike

Filip HouskaFilip Houska

nike-moon-shoe-sothebys-0001-bty-pair

Foto: Nike

Moon Shoe od Nike

0Zobrazit komentáře

Světoznámá newyorská aukční síň Sotheby’s zažívá svůj historický okamžik a vůbec poprvé od dražby prvního předmětu z roku 1744 se pouští do oblasti tenisek. Spolu s teniskovým tržištěm Stadium Goods zahajuje unikátní aukci, která nabízí desítky raritních sportovních bot pro sběratelské fajnšmekry.

Do 23. července tak „sneakerheads“ mohou nabíhat na web Sotheby’s, potažmo do její kamenné pobočky, kde budou mít příležitost prozkoumat jedny z nejvzácnějších modelů teniskového průmyslu. Připravit si však budou muset pořádný balík peněz. Očekává se, že vybrané skvosty budou atakovat hranici až 160 tisíc dolarů, tedy zhruba 3,6 milionu korun.

Tato suma se má týkat především extrémně limitovaných, běžně téměř neexistujících běžeckých tenisek od Nike pod označením Moon Shoe. Ty byly ušity jehlou spoluzakladatele firmy Billa Bowermana již v roce 1972, a to výhradně pro ženské a mužské závody určující, kdo se za Spojené státy kvalifikuje na olympiádu.

nike-moon-shoe-sothebys-0006-lat-l

Foto: Sotheby’s

Moon Shoe od Nike

Logicky se tak designem vůbec nepřibližují tomu, co je dnes naprosto standardní, naopak jde o něco, čeho bylo vyrobeno pouhých 12 modelů. Onen exkluzivní dojem je navíc okořeněn faktem, že jde o vůbec první prototyp tenisky, jehož podrážka vznikla z tekuté gumy nalité přímo do formy vaflovače. Nikdo jiný nic takového před Bowermanem neudělal.

Z roku 1972 „zpět do budoucnosti“

Sotheby’s v rámci této aukce však nenabízí pouze retro tenisky. Drtivou většinu zastávají aktuální modely, které vznikly ve spolupráci se známými světovými umělci (ať už šlo o návrháře Karla Lagerfelda či rappera Kanyeho Westa) nebo jsou inspirovány zámořskou basketbalovou soutěží NBA. Z moderních tenisek však nejvíce vyčnívají takzvané Nike Mags.

Nike-Mag-2016-Official-06_square_1600

Foto: Nike

Nike Mag

Tento kultovní model, u kterého se očekává cena až 70 tisíc dolarů (cca 1,6 milionu korun), se totiž poprvé objevil v legendárním filmu Návrat do budoucnosti 2, kde je měl na sobě Marty McFly. Několikrát se pak tyto tenisky objevovaly na dalších aukcích, a to včetně varianty z roku 2016 se samozavazovací technologií, kterých bylo vytvořeno jen 89.

Aukce pod názvem Stadium Goods: The Ultimate Sneaker Collection Online, kde je možné najít i vybrané modely od Adidasu, můžete sledovat přímo na oficiálním webu Sotheby’s.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym