Tesla představila Megapack. Bateriové řešení pro ukládání masivního množství energie ze slunce či větru

tesla-megapack1

Foto: Tesla

Grafika baterie sestavené z Megapacků

0Zobrazit komentáře

Tesla Elona Muska je v globálním měřítku známá především jako výrobce elektrických vozů. Kalifornská společnost se ovšem zaměřuje také na produkci energetických řešení. Dodává nabíječky pro elektromobily, vyvíjí vlastní střešní krytinu se solárními články a nabízí také energetické systémy pro uchovávání energie. Ty nabízí jak pro domácí účely, v případě produktu Powerwall o kapacitě 13,5 kWh, tak i pro komerční či komunální využití, k čemuž slouží Powerpack nabízející kapacitu 210 kWh.

Propojením jednotlivých Powerpacků do vzájemné sítě je pak Tesla schopna vytvářet obrovské zásobárny energie, což dokázala před dvěma lety, kdy v Jižní Austrálii vybudovala největší baterii na světě o kapacitě 129 MWh. Obyvatelé tamních regionů se totiž potýkali s výpadky dodávek elektrické energie, způsobené touhou získávat energii ze 100 % obnovitelných zdrojů.

Tamní vláda investovala do výstavby větrných a solárních elektráren, ovšem nepříznivé počasí často způsobovalo kolapsy, které vyeskalovaly v létě 2016. Vláda proto využila nabídky Tesly, která za 55 dní od podepsání smlouvy celou baterii dokončila.

tesla-powerpack-australia

Foto: Tesla

Obří bateriové úložiště z Powerpacků od Tesly v Austrálii

Obří baterie postupně ukládá přebytečnou energii vyprodukovanou solárními a větrnými elektrárnami, kterou v případě výpadku dokáže zásobovat 30 tisíc domácností po dobu jedné hodiny. Podle odhadů ušetřil projekt, za který australská vláda zaplatila přibližně 50 milionů dolarů (více než 1 miliardu korun), během prvního roku provozu 40 milionů dolarů (920 milionů korun) a pomohl stabilizovat energetickou síť celého regionu.

Díky tomuto projektu si Tesla ověřila funkčnost svého energetického řešení a nyní přichází se zcela novým produktem pojmenovaným Megapack. Jak již z názvu vyplývá, tento produkt je vyroben za účelem uchovávání masivního množství energie, což mu umožňuje 60% navýšení hustoty uchovávané energie oproti stávajícímu Powerpacku.

Megapack je navržen tak, aby byl schopen uchovávat energii generovanou slunečními či větrnými elektrárnami, a jednotlivá zařízení mohou být vzájemně propojována. Jeden Megapack nabízí úložnou kapacitu 3 MWh. Jen pro představu, podle ČEZu vycházela v minulém roce průměrná roční spotřeba elektrické energie na jednoho obyvatele České republiky na 6,2 MWh.

tesla-megapack-1

Foto: Tesla

Grafika baterie sestavené z Megapacků

Tesla o novém produktu tvrdí, že instalace Megapacku zabere až desetkrát méně času než v případě Powerpacku. Oproti konkurenčním systémům zároveň Megapack zabírá díky menšímu počtu dílů o 40 % méně místa. Přípojky na stejnosměrný i střídavý proud mu navíc umožňují připojení k jakémukoliv rozhraní energetické sítě

„Každý Megapack přichází z Gigafactory předem smontovaný a předem otestovaný v jednom boxu, který obsahuje bateriové moduly, obousměrné střídače, systém řízení teploty, hlavní jistič střídavého proudu a ovládací prvky. Není nutná žádná montáž, vše, co musíte udělat, je připojit AC výstup Megapacku do vaší sítě,“ uvádí Tesla.

hybridni-tahac-scania-1

Přečtěte si takéPo německé dálnici začínají jezdit hybridní tahače, které čerpají energii z trolejového vedeníPo německé dálnici začínají jezdit hybridní tahače, které čerpají energii z trolejového vedení

Baterie složené z Megapacků a jemu podobná řešení mohou být do budoucna velmi důležitým nástrojem jednotlivých regionů při přechodu na udržitelné zdroje energie. Díky obrovské kapacitě a škálovatelnosti je toto řešení vhodné pro města i regiony, které hledají způsob přeměny své energetické infrastruktury. Sama Tesla tvrdí, že je schopna instalovat bezemisní energetické řešení o kapacitě 1 GWh za méně než tři měsíce.

tesla-megapack2

Foto: Tesla

Baterie Megapack od Tesly pro ukládání čisté energie

První baterie složená z Megapacků by měla být instalována v Moss Landing v Kalifornii, kde ji využije společnost Pacific Gas and Electric Company. Zde bude ukládáno 182,5 MW energie vyráběné solárními či větrnými elektrárnami. Baterie složená z Megapacků bude sloužit jako alternativa elektráren na zemní plyn, které se uvádějí do provozu během špičky, kdy se odběry energie navýší natolik, že je standardní dodávky nejsou schopny pokrýt.

Provoz těchto elektráren stojí denně miliony dolarů a jedná se o jeden z nejšpinavějších a málo efektivních způsobů získávání energie. Megapacky by tak mohly být skvělou náhradou, která bude v době špičky dodávat pouze energii ze 100% obnovitelných zdrojů, podobně jako je tomu v Austrálii.

tesla-megapack3

Foto: Tesla

Náhled pod opláštění Megapacku

Diskuze (0)

Novinka

Anonym