V Praze se představí budoucnost potravin. V hlavní roli bude laboratorní maso i inovativní způsoby pěstitelství

Filip HouskaFilip Houska

beyond-burger_summer-2018_1Event

Foto: Beyond Meat

Beyond Burger

0Zobrazit komentáře

Náhrada skutečného masa za umělé. Gastronomický trend, který je řadě konzervativních lidí proti srsti, ale jasně ukazuje, kam se celé toto odvětví posouvá. Byť maso ze zvířat z trhu jen tak nevymizí, dost možná se za několik desítek let stane až sekundárním zdrojem. A právě proces této gastronomické budoucnosti se bude rozebírat za několik týdnů i v Praze.

Na dveře totiž klepe další ročník technologického festivalu Future Port Prague, jehož podstatnou část zabere právě udržitelná výroba „zdravějšího“ masa bez nutnosti chovat a porážet zvířata. Tento záměr jde nejen ruku v ruce s názory vegetariánské komunity, ale také s inovativními laboratorními postupy, díky nimž umělé maso vesměs vzniká.

Své o tom ví celá řada firem. Třeba Beyond Meat, které produkuje placky z hrášku či kokosového mléka, Impossible Foods, jež svým falešným masem z heme zásobují i obří fastfoodový řetězec Burger King, nebo startup NovaMeat, jehož zakladatel Giuseppe Scionti tiskne alternativní flákoty na 3D tiskárně. Logicky ale nejsou sami.

sausage-new-age-meats

Foto: New Age Meats

Vepřová klobása z laboratoře od New Age Meats

K omezení masivních jatek, v rámci kterých se má každý den za účelem konzumace porazit až 160 milionů zvířat, chce přispívat například i Brian Spears ze společnosti New Age Meats. Ten se díky svému chemickému zázemí zaměřuje na produkci masa čistě z buněk zvířat namísto zvířat samotných. Jeho vlajkovou pochutinou jsou vepřové klobásy, které i dle ohlasů veřejnosti sklidily slušný úspěch.

Spolu s Brianem Spearsem na Future Port Prague vystoupí i Vitor Espírito Santo, biomedicínský inženýr s více než 10letou zkušeností v oblasti výzkumu kmenových buněk, který se trendem alternativního masa také zabývá. Dokonce jej se svým kuchařem před zraky účastníků přímo na festivalu připraví, nicméně pouze o vaření jeho přítomnost nebude.

new-age-meats-lab-brian-spears

Foto: New Age Meats

Zakladatel a CEO New Age Meats Brian Spears (vlevo) v laboratoři

Jakožto ředitel takzvaného buněčného zemědělství ve společnosti JUST, zabývající se rozvojem udržitelných potravin pomocí nových technologií, bude rozebírat i principy, jak laboratorní maso vzniká a jak se mu podařilo nastavit první dodávky do vybraných asijských restaurací.

Lepší dostupnost pro chudé oblasti

Umělé maso nevzniká jen tak z rozmaru. Záměrem výrobců je také snaha o nasycení rostoucí globální populace, která ve zpravidla chudších částech planety k „normálnímu“ masu nemá přístup, a pokud by jí bylo možné doručit alternativní verzi se stejnou chutí a minimálně podobnými živinami, šlo by o ideální scénář.

„Jakmile se maso pěstované z kmenových buněk stane běžně dostupné, obrátí to úplně naruby masný průmysl. Pro současný způsob jeho produkce už nebude žádný důvod. A to nejen z hlediska etiky kvůli zabíjení zvířat, ale i čistě ekonomicky a ekologicky,“ říká Martin Holečko, zakladatel Future Port Prague.

just-egg

Foto: JUST

Firma JUST vyrábí vejce z rostlin

Podle Holečka totiž na uměle vypěstované maso nepotřebujete žádná antibiotika, ušetříte polovinu energie, stačí vám pětkrát méně vody, stokrát méně půdy a při tom všem vyprodukujete zároveň desetkrát méně skleníkových plynů.

Na toto téma bude hovořit mimo jiné i Tony Hunter, konzultant v oblasti AgriFood Tech, jinak řečeno exponenciálních technologií v zemědělství, který se zabývá inovativními způsoby, jak jídlo obecně (ne nutně pouze falešné maso) doručovat právě do zmíněných oblastí.

aiportraits-1

Přečtěte si takéSelfie jako od Rembrandta. Umělá inteligence IBM umí podle fotografií generovat malované portrétySelfie jako od Rembrandta. Umělá inteligence IBM umí podle fotografií generovat malované portréty

Sekundovat mu bude Ambuj „AJ“ Jain, zakladatel organizace Feed a Billion, která zásobuje chudé části Země speciálním nápojem tvořených z lokálních potravin s potřebnými nutričními hodnotami.

Budoucnost potravin pod jednou střechou

Na letošním Future Port Prague, kterého je CzechCrunch mediálním partnerem, se toho ale z potravin budoucnosti představí vícero. Problematika se stočí mimo jiné i na unikátní metodu aeroponie, což je pěstování rostlin pomocí vzduchu a aerosolu, potraviny vyrobené z hmyzu (respektive z hmyzí mouky), vertikální farmaření nebo stravování ve vesmíru.

Letošní technologický festival Future Port Prague se přesouvá z holešovické tržnice na Výstaviště a ve dnech 10. až 11. září tak je na co se těšit.

future-port-prague2018_1

Foto: Future Port

Konference Future Port Prague

Diskuze (0)

Novinka

Anonym