Česká vlajka poletí do vesmíru. Brněnští SAB Aerospace dokončili nový nosič satelitů pro raketu Vega

Jiří SvobodaJiří Svoboda

vega-rocket-launchpad-esa

Foto: ESA

Raketa Vega před startem z Francouzské Guyany

0Zobrazit komentáře

Již na podzim čeká český vesmírný průmysl další podstatný milník. Díky brněnské společnosti SAB Aerospace bude vůbec poprvé v historii čnít na vesmírné raketě česká vlajka. Tým v čele s Petrem Kapounem vytvořil nový typ nosiče zvaného Dispenser, který slouží pro uchycení a následné vypuštění satelitů z rakety Vega.

Nový typ nosiče je schopný vynést na oběžnou dráhu až šestnáct menších satelitů najednou, zatímco doposud mohla raketa Vega vynášet dva až čtyři satelity, říkal Petr Kapoun v nedávném rozhovoru pro CzechCrunch.

Podle provozního ředitele SAB Aerospace tak přichází trend, kdy výrobci menších satelitů nemusí čekat, až na raketě poletí nějaký velký satelit, aby mohly přidat svůj jako sekundární náklad. „Když chtěla v minulosti nějaká firma nebo instituce vynést menší družici na orbitu kolem Země, bylo potřeba počkat, až poletí větší družice, a domluvit se s nimi. A to bylo opravdu velmi drahé,“ vysvětluje Kapoun.

sab-aerospace-3-2

Foto: SAB Aerospace

Dispenser rakety Vega v Brně

Díky brněnskému Dispenseru bude možné zorganizovat let jen pro malé satelity a tím se náklady na let za desítky milionů dolarů rozloží mezi více entit.

Dispenser má také úctyhodné parametry. Ačkoliv sám váží pouze 260 kilogramů, unese tunu a půl nákladu. Je vyroben ze speciálních sendvičových panelů z uhlíku a hliníku, které taktéž v SAB Aerospace sami vyvinuli.

tesla-megapack1

Přečtěte si takéTesla představila Megapack. Bateriové řešení pro ukládání masivního množství energie ze slunce či větruTesla představila Megapack. Bateriové řešení pro ukládání masivního množství energie ze slunce či větru

Celý projekt zaštiťuje Evropská vesmírná agentura (ESA), pod jejíž hlavičkou rakety Vega startují a která taktéž vytváří všechny regulace. Její zástupci v půlce července Brno navštívili, aby postup projektu zkontrolovali. Do budoucna by rakety s Dispenserem z Česka mohly startovat i dvakrát ročně.

Start samotný bude velkým milníkem nejenom pro SAB Aerospace, ale i pro celou Českou republiku – poprvé se její vlajka objeví na evropské raketě. „Aby mohl mít nějaký stát svoji vlajku na raketě, je potřeba, aby se na jejím vývoji přímo podílel. A to teď díky naší konstrukci splňuje i Česko,“ doplňuje Petr Kapoun.

Z Brna na Mars i k exoplanetám

Dispenser není zdaleka jediným projektem, na kterém brněnská firma pracuje. Ve velkém se angažuje například v projektu teleskopu Plato, který odstartuje v roce 2026. Jeho misí bude hledání exoplanet, tedy nových planetek mimo Sluneční soustavu. V Brně konkrétně běží práce na konstrukci servisního modulu a součástce, která bude otevírat solární panely.

petr-kapoun

Foto: SAB Aerospace

Petr Kapoun

SAB Aerospace se podílel také na misi roveru Rosalind Franklin, dříve známého pod označením ExoMars 2020. Ten by měl k Marsu zamířit už za rok.

Firma SAB Aerospace vznikla v Brně teprve v roce 2014 jako dceřiná společnost stejnojmenné italské firmy. Minulý rok otevřela v areálu brněnského technologického parku novou konstrukční halu, která splňuje nejpřísnější kritéria na čistotu. I proto tam mohou vznikat produkty jako nejnovější Dispenser.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym