V Brně se objevilo 150 elektrických koloběžek Bird. Magistrát o nich nevěděl, ale provoz zvažuje i Lime

Jiří SvobodaJiří Svoboda

birdbrnoInsider

Foto: Harold/Wikimedia Commons

Území, na kterém jsou nově dostupné elektrické koloběžky Bird v Brně

0Zobrazit komentáře

Na poli půjčování elektrických koloběžek v Česku začíná být poměrně rušno. Prozatím jediný dominantní hráč ze zahraničí, americký Lime, neměl dosud v Praze konkurenci, byť se na jeho koloběžkách svezly už stovky tisíc lidí. Svou expanzi nyní firma zvažuje i v Brně, kam ale mezitím vstoupil jiný konkurenční hráč ze Spojených států – další miliardový startup Bird.

V Brně se nově nachází 150 koloběžek amerického startupu Bird, které se v ulicích objevily znenadání, bez jakéhokoliv oficiálního oznámení nebo zprávy. Náhled do aplikace Bird napovídá, že pro ježdění je vyčleněno prozatím jen širší centrum města. Dle zjištění CzechCrunche už lze elektrické koloběžky půjčit, a to za 22 korun při zahájení jízdy a 3 koruny za každou minutu.

Magistrát města Brna nicméně nebyl předem o zahájení provozu informován a stejně tak není ani žádná zmínka na oficiálním webu Birdu. Jedním z vysvětlení může být fakt, že koloběžky s logem Bird do Brna poslal zprostředkovatel v podobě společnosti Yoyoway s.r.o., kterou zastupují jednatelé Lukáš Merta a Jiří Hofr.

Firma byla u krajského soudu v Brně zapsána teprve 15. května letošního roku a podle všeho využila nové služby zvané Bird Platform, kterou americký startup před několika měsíci spustil a nabízí prodej svých elektrických koloběžek menším firmám, které je pak mohou pod jeho značkou a aplikací provozovat. Vedle loga Bird se tak na koloběžkách nachází i název Yoyoway a leták, který láká na promoakci – po zadání kódu BRNO je první jízda zdarma.

Bird scooter

Elektrické koloběžky startupu Bird

Jiří Hofr pro CzechCrunch potvrdil, že Yoyoway stojí za spuštěním koloběžek v Brně. Celkově jich firma nasadila 150, avšak počty bude navyšovat. Hofr zároveň upřesnil, že jeho firma není franšízou, ale mezi oběma entitami je smluvní vztah. S brněnským magistrátem prý bude jednat až zítra, pak by mohlo být jasněji, jak vlastně budou koloběžky v Brně fungovat.

Magistrát nic nevěděl

Město Brno o spuštění koloběžek Bird skutečně nic nevědělo. „Magistrát nebyl dopředu o fungování koloběžek informován a ani tedy nic neschvaloval a neposkytoval žádné stanovisko,“ řekla pro CzechCrunch Anna Dudková z úseku vztahů s veřejností. Hofr popřel, že by magistrát o jeho záměru nevěděl, ale více nechce situaci komentovat.

Dudková upřesnila, že v případě stojanů na koloběžky musí mít společnost vyřízené příslušná povolení. Stojany však Bird nevyužívá, a tak je situace z právního hlediska složitější. Brno se prý novému typu dopravy nebrání, ale prioritní je pro město bezpečnost. Redakce CzechCrunch oslovila i společnost Bird, ale odpověď zatím nedostala.

virgin-galactic-gateway-to-space1-min

Přečtěte si takéOdsud se bude létat do vesmíru. Virgin Galactic otevřel první komerční kosmický přístavOdsud se bude létat do vesmíru. Virgin Galactic otevřel první komerční kosmický přístav

O tom, že se na vstup do Brna Bird chystal, svědčí i fakt, že aplikace je nově dostupná v češtině. V pátek Bird oznámil také spuštění svých služeb v Německu, konkrétně v Berlíně, Hamburku, Kolíně nad Rýnem, Frankfurtu a Mnichově.

Brno bude jednat s Lime

Již zítra má podle Dudkové jednat se zástupci města Brna také konkurenční společnost Lime, která aktuálně provozuje elektrické koloběžky v Praze. Na jednání by se měly obě strany dohodnout na podmínkách provozování sdílených elektrických koloběžek i v moravské metropoli.

Provozní manažer Lime Ondřej Široký potvrdil, že vstup do Brna skutečně zvažuje i jeho společnost. „Je fér přiznat, že do Prahy jsme přišli možná až s přílišným nadšením a bez dokonalé znalosti fungování města, takže i s dobrou vůli na všem se domluvit jsme některé městské části příchodem zaskočili, říká Široký s tím, že před spuštění v Brně plánuje Lime jednat se samosprávami, policií i BESIPem. V Praze totiž například Lime neustále bojuje s Prahou 2, která koloběžky odmítá.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym