Roboti od Boston Dynamics poprvé opouštějí laboratoře a předvádějí nové akrobatické kousky

spot-boston-dynamics

Foto: Rythum Vinoben/Boston Dynamics

Spot se hodí do každého prostředí. Na stavbu i pódium

0Zobrazit komentáře

Robotický pes Spot, kterého jen tak něco nerozhodí, a humanoidní robot Atlas, který našel zálibu v parkouru a gymnastice, patří mezi hlavní hvězdy společnosti Boston Dynamics. Až doposud byli dlouhé roky ve fázi vývoje, ovšem nyní se Spot konečně dostává mezi zákazníky a Atlas z toho nadšením začal dělat takové přemety, že by mu mohla závidět i leckterá čínská gymnastka.

Spot, jehož konstrukční anatomie našla inspiraci u psího plemene, je prvním komerčním produktem společnosti. Prozatím se přímo neprodává, ale v momentě, kdy za Boston Dynamics přijde zájemce s dobrým nápadem na to, jak Spota využít, mu jej společnost mile ráda pronajme, popřípadě i prodá.

O konkrétní ceně se zatím nemluví, ale podle Michaela Perryho, viceprezidenta pro business development Boston Dynamics, bude odpovídat ceně automobilu. Jak pěkný takový automobil může být, pak podle něj odpovídá počtu pronajatých robotů a době pronájmu.

Potenciálního zájemce je zapotřebí zaujmout a ukázat mu, co všechno Spot dokáže. Společnost vytvořila video, ve kterém Spot demonstruje všechny své nevídané schopnosti. Ty působí často neuvěřitelně už ve videu a ještě zajímavější bude jistě vidět Spota v akci na vlastní oči.

Robotický pes může jít, kam mu je poručeno, vyhne se překážkám, zvládne zdolat nerovný povrch, schody, otevírat dveře, kličkovat nebo perfektně držet rovnováhu. Prostředí, ve kterém se pohybuje, si sám mapuje pomocí lidaru, který je hojně využíván například u automobilů s technologií autonomní jízdy. Navíc se dokáže párovat i s ostatními Spoty, kteří společně utáhnou třeba i náklaďák.

sequent-supercharger2-2

Přečtěte si takéNejdřív vzkřísil značku Czapek. Dnes z Prahy řídí vývoj chytrých švýcarských hodinek, které se dobíjí pohybem rukyNejdřív vzkřísil značku Czapek. Dnes z Prahy řídí vývoj chytrých švýcarských hodinek, které se dobíjí pohybem ruky

Na zádech unese až čtyři hardwarové moduly, což majiteli poskytuje dostatek prostoru pro specializaci robota na určitý druh práce. Pokud bude Spot prozkoumávat neznámé prostředí, lze na něj umístit nejrůznější detektory. Pro konektivitu zase lze připojit bezdrátový radiový modul a tak dále. Možností, jak robota využít, se tedy nabízí celá řada.

Spot ustojí práci v prašném prostředí, v dešti, mrazu i úmorném horku, je rychlý a perfektně přizpůsobivý, může prozkoumávat stavby a staveniště, hlídkovat, kontrolovat nebo zajišťovat veřejnou bezpečnost.

marc-raibert-boston-dynamics-spotmini

Foto: Boston Dynamics

Zakladatel Boston Dynamics Mark Raibert

Při pohledu na jeho schopnosti by vás mohlo napadnout, že by o něj mohla mít zájem například armáda, která by jej využila coby zbraně. Ovšem v Boston Dynamics se striktně vyhraňují vůči využívání Spota k jakýmkoliv násilným účelům, a to i navzdory původně vojenskému zaměření společnosti.

„V zásadě nechceme, aby Spot dělal něco, co by lidem ublížilo, a to ani simulovaným způsobem,“ řekl Michael Perry pro The Verge. „To je něco, za čím si při komunikaci se zákazníky pevně stojíme.“

Jedním z nejúsměvnějších videí, na kterých se psí robot již dříve prezentoval, je video, ve kterém Spot tančí celou choreografii na písničku Uptown Funk. Na první pohled to sice vypadá jen jako vtipné PR, které v reálném světě nemůže najít využití, opak je však pravdou. Zábavní trh totiž představuje jednu z hlavních oblastí, kde by robotický pes mohl najít své uplatnění. Boston Dynamics již nyní spolupracuje se světoznámým cirkusem Cirque du Soleil, který by chtěl dostat Spota na pódium mezi své akrobaty.

Akrobat Atlas

Je ovšem dost možné, že na místo Spota budou mít zájem spíše o Atlase, až uvidí, jaké nové kousky tento humanoidní robot od Boston Dynamics dokáže. Společnost totiž zveřejnila nové video, na kterém Atlas předvádí gymnastickou sestavu plnou kotoulů, výskoků a otoček. Mezi vrcholy celé sestavy patří zcela jistě stojka na hlavě a také otočka o 360 stupňů během výskoku. Malý baletní úklon na konci videa je již jen třešničkou na tomto hutném akrobatickém dortíku.

sequent-supercharger2-2

Přečtěte si takéNejdřív vzkřísil značku Czapek. Dnes z Prahy řídí vývoj chytrých švýcarských hodinek, které se dobíjí pohybem rukyNejdřív vzkřísil značku Czapek. Dnes z Prahy řídí vývoj chytrých švýcarských hodinek, které se dobíjí pohybem ruky

Vůbec nejpůsobivější je fakt, že robot mezi jednotlivými figurami ani chvilku nezaváhá a vypočítává, jaký pohyb má následovat. Podle Boston Dynamics za to může prediktivní modul, díky kterému robot navazuje s jedním pohybem plynule do druhého pohybu. Podle informací společnosti se mu však nepodaří zacvičit sestavu vždy bezchybně.

Úspěšnost je přibližně 80 %, takže je pravděpodobné, že při jedné z pěti zacvičených sestav se dostaví nějaká chyba. To je ovšem stále dostatečně velká přesnost, kterou by mu mohl závidět i leckterý profesionální gymnasta.

Momentálně není jasné, kdy se Atlas dostane do stejné fáze jako Spot a bude vypuštěn mezi zákazníky. Není ani jasné, k čemu by měl být do budoucna určen, i když i v jeho případě se taktéž nabízí celá řada možností využití, od zábavního průmyslu, služeb až po práce v průmyslovém odvětví.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym