Psí roboti od Boston Dynamics hravě utáhnou i náklaďák. Brzy se mají dostat do prodeje

boston-dynamics-robot-spotmini-truck
0Zobrazit komentáře

Boston Dynamics je jednou z nejznámějších společností pracujících na vývoji konstrukčně a pohybově perfektních robotů, kteří čerpají inspiraci u lidí i zvířat. Jejich mobilita je na tak vysoké úrovni, že zvládají běh, chůzi do schodů, parkur, ustojí kopance či jiné fyzické útoky a nezastaví je ani uklouznutí na slupce od banánu. Mezi projekty společnosti patří také robot SpotMini, který se naučil další nový kousek. Klíčem k úspěchu je opět kooperace mezi vícero roboty.

Boston Dynamics popisuje SpotMini jako malého čtyřnohého robota o výšce většího psa, který se pohodlně vejde do kanceláře nebo do domu. Jeho váha je 14 kilogramů a na jedno nabití vydrží až 90 minut v závislosti na činnosti, kterou vykonává. SpotMini je uzpůsoben k úchopu a přesunu nejrůznějších předmětů, k čemuž využívá pěti končetin, celou řadu percepčních senzorů, kamerový systém a zařízení pro snímání polohy, které mu pomáhají v mobilitě a navigaci.

Kam až sahají možnosti dnešní robotiky, představila společnost Boston Dynamics ve svém novém videu, ve kterém demonstruje ohromnou sílu robotů SpotMini v momentě, kdy se navzájem spárují. Na záběrech táhne deset robotů SpotMini několikatunový nákladní automobil s naprostou lehkostí.

Zatímco doposud společnost Marca Raiberta, kterého nepotkáte jinak než v typické havajské košili s krátkým rukávem, přinášela hlavně ukázky schopností individuálních robotů, nové video dokazuje, že lze roboty i navzájem párovat a využívat je k podobným účelům. Kromě odtahové služby by v budoucnu mohl tento typ robotů nalézt uplatnění například v armádě, výrobních procesech celé řady průmyslových odvětví, ale také v sociální sféře, kde by mohl zajišťovat péči o nemohoucí.

Kromě malého psího robota Boston Dynamics aktuálně vyvíjí například humanoidního robota Atlas, který hravě zvládá skákat přes překážky, metat salta vzad nebo naskládat krabice do regálu. V klidu si otevře dveře a zajde si na procházku do zasněženého lesa mimo vyšlapanou cestu. A pokud náhodou zakopne o pařez a upadne, prostě se jen znovu sebere a pokračuje dál v cestě.

marc-raibert-boston-dynamics-spotmini

Foto: Boston Dynamics

Zakladatel Boston Dynamics Mark Raibert

Až dosud ovšem většina robotů zůstávala v laboratořích Boston Robotics, což se má nyní alespoň v případě modelu SpotMini změnit. Společnost sice neposkytla žádné bližší detaily, jen uvedla, že bude brzy dostupný pro širokou paletu užití. Zatím tedy není jasné, zda půjde o skutečný komerční prodej pro koncové zákazníky, ale očekává se spíše spolupráce s různými firmami pro průmyslové využití.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym